Radnici Ginexa obustavili proizvodnju, Mašić: Indolentan odnos izvršne vlasti

1
L.S.
Radnici Ginexa obustavili proizvodnju, Mašić: Indolentan odnos izvršne vlasti
Foto: Goražde PRESS / Radnici i građani ispred Unis Ginex d.d.

Zbog novonastale situacije sa preduzećem Unis Ginex d.d. gdje je Vlada Federacije najavila smjenu aktuelne direktorice privrednog društva Munevere Fočo, danas su održani protesti.

Radnici ovog industrijskog giganta iz Goražda danas su zaprijetili potpunom obustavom proizvodnje ukoliko se pokrene postupak smjene direktorice Fočo. 

Radnici su u znak podrške i jedinstva danas zaustavili mašine i okupili se ispred fabrike gdje su im podršku dali i građani. Iz Sindikata Ginexa -a su ponovili da daju punu podršku upravi koja godinama pozitivno i uspješno posluje. Podrška je stigla i od kolega iz drugih gradova.

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Edita Velić, zastupnica u Skupštini Srednjebosanskog kantona i Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH danas su u Goraždu

Za portal Radiosarajevo.ba Damir Mašić kazao je kako su radnici zajedno sa porodicama ali i brojnim građanima izašli na mirni protest kako bi pokazali da ne žele smjenu menadžementa.

"Nažalost nastavlja se indolentan odnos izvršne vlasti prema više od 700 radnika. Ja sam postavio javno pitanje zašto se smjenjuje direktorica Ginexa, ali ni resorni ministar, ni federalni premijer se nisu udostojili da odgovore. Vlada hoće da smijeni menadžment koji ima punu podršku svojih radnika", ističe Mašić za Radiosarajevo.ba. 

Naglasio je kako navodno dva člana nadzornog odbora preduzeća održavaju sastanak o ovoj firmi, ali niko se nije obratio radnicima niti pojasnio šta se dešava. 

"Ne žele da kažu šta je cilj, šta rade, zašto žele smijeniti one koji uspješno rade. Ni Džindić ni Novalić se nisu udostojili da se pojave i kažu razloge. Radnici, dakle, njih više od 700 ne žele da se donose odluke mimo njih, žele objašnjenje. Ovo nije sredina gdje ima puno firmi i gdje ljudi mogu lako naći drugi posao", kazao je, između ostalog Mašić. 

Sama činjenica da se niko iz Vlade Federacije nije udostojio doći pred radnike ukazuje da su bili spremni na mutne i nečasne radnje, mišljenja je Mašić.

Obustavom rada ove firme nastao bi svojevrstan kolaps u namjenskoj industriji, s obzirom na to da je Ginex jedan od najtraženijih proizvođača inicijalne kapisle za municiju za malo oružje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije