Bivši ministri zamijenili fotelje, jedino Borovac okončala karijeru

B. T.
Bivši ministri zamijenili fotelje, jedino Borovac okončala karijeru
Foto: EPA-EFE / Sa sjednice Vijeća ministara u Sarajevu

Semiha Borovac (SDA), donedavna ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH jedina je koja se okončanjem mandata u Vijeću ministara potpuno povukla iz politike, odnosno potpuno okončala radni vijek.

Kako saznajemo, ona je sa 42 godine radnog staža otišla u penziju, a njeno ime nije u opciji ni za jednu funkciju u vlasti. Prije ministarske, podsjetimo, ona je obavljala i brojne druge funkcije u političkom životu, između ostalog, bila je gradonačelnica Sarajeva, koordinatorica za reformu javne uprave, zastupnica u Federalnom parlamentu, savjetnica u Vladi FBiH...

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH - undefined

Foto: AA: Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH

Svi ostali ministri iz prethodnog saziva, ili su se zadržali na funkcijama ili su iz ministarskih prešli u parlamentarne klupe.

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ) zadržao se na funkciji, kao i njegov stranački kolega, ministar pravde Josip Grubeša.

Parlament BiH - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Parlament BiH

Donedavni predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić sada predsjedava Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine BiH, u kome su i ministri civilnih poslova, vanjske trgovine i sigurnosti iz njegovog kabineta - Adila Osmanović (SDA), Mirko Šarović (SDS) i Dragan Mektić (SDS).

Sa sjednice Vijeća ministara u Sarajevu - undefined

Foto: EPA-EFE: Sa sjednice Vijeća ministara u Sarajevu

Ni donedavna ministrica odbrane Marina Pendeš (HDZ) nije otišla daleko, te je sada delegatkinja u Domu naroda PSBiH.

Marina Pendeš - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Marina Pendeš

Šef bh. diplomatije u prethodnom sazivu Vijeća ministara BiH Igor Crnadak sada je zastupnik u Narodnoj skupštini RS. 

SBB-ov Ismir Jusko još ranije je sa funkcije državnog ministra saobraćaja prešao u fotelju ministra za pitanja boraca u dosadašnjoj Vladi Kantiona Sarajevo. Međutim, već se priprema za promjenu ministarstva, jer je potvrđeno da će u novoj Vladi KS biti novi/stari ministar unutrašnjih poslova. Tu funkciju, podsjetimo, već je obavljao u periodu 2015.- 2016. godina.

Ismir_Jusko_ministar_komunikacija_prometa_RSA1.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije