Bivši ministar MUP-a KS dao komentar: 'Ministar Helez je rekao da on ima dokaze za ono što govori'

2
Radiosarajevo.ba
Bivši ministar MUP-a KS dao komentar: 'Ministar Helez je rekao da on ima dokaze za ono što govori'
Foto: Printscreen / Nermin Pećanac

Ove srijede u političkim minutama sa Adnanom Trtovac - Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, na Federalnoj televiziji.

Kakva je sigurnosna situacija u zemlji, pitala je voditeljica bivšeg ministra MUP-a KS te kako gleda na navode o postojanju ruskih vojnih kampova u RS? Koliki je uticaj Rusije u BiH? Jesmo li pod stvarnom ili prividnom tenzijom?

Najprije se evo nekako osvrnimo na te posljednje navode ministra Zukana Heleza, dakle o postojanju vojnih kampova, Ruskih vojnih kampova u Republici Srpskoj. EUFOR se oglasio, oglasila se i OSA kažu nemaju nikakve informacije, nemaju nikakve dokaze o postojanju bilo kakvih paravojnih formacija u Bosni i Hercegovini. Kako je moguće da ministar Helez onda iznosi ovakve navode, kako gledate na to?

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

Ministar Helez je rekao da on ima dokaze za ono što govori i ne čini mi se da je on neozbiljan čovjek. Vodi Ministarstvo odbrane koje je vrlo bitno u Bosni i Hercegovini. Mislim da će on morati objasniti. Evo već objašnjava i u tužilaštvu ovu vijest u svojstvu svjedoka, koje informacije ima i koje ima dokaze kojim će potkrijepiti te informacije koje je iznio u javnost. Tačno, te informacije su uznemirile javnost sa jedne strane, a sad ćemo vidjeti dalje u daljem toku da li je uznemirio samo javnost ili možda i neke druge krugove koji su uznemireni sa njegovom pričom i sa njegovim informacijama.

Uvijek sam govorio ne znam zašto ljudi imaju taj poriv, zašto imaju želju da prvo izađu s nekim takvim vrstom informacija u javnost, a onda nadležnim institucijama. Ako vi kao čovjek koji ste na čelu neke institucije ne vjerujete svojim kolegama iz drugih institucija onda stvarno nešto nije, onda je veliki problem. Mislim da je trebao to dati prvo Tužilaštvu pa onda objaviti ako nije zadovoljan radom Tužilaštva onda to iznijeti u javnost tu vrstu informacija.

Prema tome doći će se do te istine, reći će odakle informacije. Da li su tačne informacije, provjerit će se i od kada su te informacije ako ima nešto u toj čitavoj priči onda će se vidjeti od kada su te informacije. Opet kažem, mislim da nije toliko neozbiljan da bi izašao u javnost sa nečim za šta nema dokaza i što ne može potkrijepiti dokazima“, dodao je Pećanac.

Na pitanje - kako komentira ovo da EUFOR i OSA nemaju nikakvu informaciju, je li uopšte moguće dakle da ministar Helez ima informacije, a da EUFOR i OSA to nemaju, Pećanac je rekao:

Pa jednostavno meni je drago što su i OSA i EUFOR tako brzo reagovali. U mnogim slučajevima im trebaju dani i mjeseci da reaguju po nekim stvarima. Svi su reagovali, čak i tužilac eto uzeli ste mi riječ iz usta, čak i tužilaštvo. Odjedanput po ovoj priči svi su skočili. Pa mi smo imali unazad par mjeseci izjavu jednog ministra da se prisluškujemo. Pa ne vidjeh da je neko formirao predmet i da je neko oko toga napravio neku priču, što je vrlo bitno.

Ništa nije manje uznemiravajuće nego ovo što je sada. Imamo neke probleme i sa pojedinim ministrima, nasiljem i tako dalje u porodici pa predmet se ne napravi. Niko nije provjeravao te informacije. Međutim ako je to sada nešto novo, ta promjena da će se djelovati po svemu onda sam ja za. Ja to čestitam. Međutim morat će onda i oni objasniti ako on pokaže dokaz i dokaže se da ima nekih, da ima istine u njegovim informacijama.

Onda, Boga mi, imat će problem službe koje drugačije misle. Prema tome ne djeluje mi, ja znam gospodina Heleza, on uopšte nije čovjek šarlatan koji bi sad izašao sa nekom pričom koja nema pokriće. E koliko su mu ti dokazi kvalitetno pokriće, sve je do tužilaštva. Sad sve što mi pričamo otprilike to je u fazi špekulacija. Zna Helez i znat će tužilaštvo“, dodao je Pećanac.

Igor Crnadak tvrdi: "Helez neće biti smijenjen, sve je to dogovoreno"

Igor Crnadak tvrdi: "Helez neće biti smijenjen, sve je to dogovoreno"

Naredni koraci samo su u rukama Tužilaštvu Bosne i Hercegovine...

Pa jesu, ovo sve što mi pričamo sada tužilaštvo će provjeriti na kraju krajeva. Dakle, kažem da li su tačne informacije, da li ima dokaza za te informacije, od kada su te informacije? Bez obzira ako su te informacije o kojima Helez govori i starije morat će neko objasniti. Ako je to bilo, zašto je bilo? Bojim se, mislim puno toga sam prošao, nije on samo uznemirio javnost, ja mislim da su neki uznemireni sad s pravom ili ne ali da su i neki drugi krugovi uznemireni“, kazao je Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije