Ministarstvo pravde BiH će tražiti izručenje bivše sutkinje Lejle Fazlagić

Fena
Ministarstvo pravde BiH će tražiti izručenje bivše sutkinje Lejle Fazlagić
/ Lejla Fazlagić (desno)
Više od mjesec dana traju pokušaji Tužilaštva Kantona Sarajevo da "pred lice pravde" dovede Lejlu Fazlagić-Pašić, bivšu sutkinju Općinskog suda u Sarajevu, koja je jedna od osumnjičenih u akciji kodnog naziva Pravda.

Tim povodom reagiralo je i Ministarstvo za pravdu Bosne i Hercegovine, koje je saopćilo da će zatražiti izručenje Lejle Fazlagić-Pašić, koja se trenutno nalazi na teritoriji Republike Hrvatske.

"Ministarstvo za pravdu BiH je poduzelo sve potrebne aktivnosti u ovom predmetu i odmah po dobivanju potrebne dokumentacije od nadležnih pravosudnih organa BiH, uputit ćemo molbu za izručenje Ministarstvu za pravdu Republike Hrvatske", kazala je Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva za pravdu BiH.

Precizirala je Bakić i da će unutrašnje zakonodavstvo Hrvatske najduže moći odlučivati 40 dana od dana zaprimanja molbe, izuzev u slučajevima kada zakonodavstvo ove države predvidi duže rokove.

Podsjećamo, Tužilaštvo KS-a podnijelo je prijedlog Ministarstvu za pravdu BiH za upućivanje molbe nadležnim organima Hrvatske u vezi s izručenjem bivše sutkinje Fazlagić-Pašić, a sve u sklopu mehanizama koji omogućuju međudržavni ugovori o izručenju.

Sve je to dio velike policijske akcije Pravda, koja je pokrenuta 11. novembra, a u kojoj je uhapšen veliki broj osoba koje se sumnjiče za organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, pranje novca i prevare, te povreda zakona od sudije.

U ovoj akciji uhapšeni su Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, Jusuf Škrijelj, jedan od pratilaca predsjednika Alije Izetbegovića, kao i veliki broj drugih osoba koje se sumnjiče da su zajednički činile kriminalnu organizaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije