Bisera Turković: Sutra je važan dan, a na stolu su tri prijedloga...

4
Radiosarajevo.ba
Bisera Turković: Sutra je važan dan, a na stolu su tri prijedloga...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bisera Turković

Sutra je zakazana izuzetno važna sjednica Vijeća ministara BiH. Ne samo zato što odlučujemo o nizu pitanja čije će posljedice osjetiti direktno građani BiH i sektori ekonomije koji su najteže pogođeni pandemijom, nego je važna i zbog činjenice da se na njoj ponovo borimo protiv pokušaja da nas se uvuče u političku trgovinu interesima građana Bosne i Hercegovine.

Poručila je ovo ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, istaknuvši kako je sutra izuzetno važna sjednica.

"Naime, na dnevnom redu su, između ostalog, tri prijedloga: prvo ćemo glasati o prijedlogu predsjedavajućeg Zorana Tegeltije da se za još jednu godinu produži preferencijalni tretman domaćih kompanija u javnim nabavkama. Tu smo odluku donijeli zajedno prošle godine sa namjerom da pomognemo domaću ekonomiju u teškom periodu pandemije, iako smo svi znali da rizikujemo reakciju Evropske unije.

Lično smatram da našoj privredi i dalje treba ova pomoć, ali nisam sigurna da svi u Vijeću ministara BiH tako misle te je ishod glasanja vrlo neizvjestan", naglasila je ministrica.

Nakon toga, nastavila je Turković, "glasat ćemo o prijedlogu da olakšamo ulazak stranaca u BiH na način da priznamo potvrde o vakcinaciji i brze antigenske testove":

"Radi se o mjeri čija je primjena izuzetno izazovna za primjenu, posebno za Graničnu policiju BiH. Ako ona ne bude na pravi način pripremljena i definirana, može izazvati negativne posljedice te čak ugroziti dolazak turista. Osim toga brojne države u svijetu još uvijek priznaju i pored vakcinacije, samo negativne PCR testove. Kako će ova odluka proći, ovisi samo o tome koliko će je kvalitetno nadležne institucije pripremiti.

I na koncu, Vijeće ministara BiH će ponovo glasati o prijedlogu za olakšavanje viznog režima za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku te Kraljevinu Saudijsku Arabiju. Nema niti jednog razumnog argumenta zašto BiH ne bi usvajanjem ove odluke pomogla ekonomski oporavak turističkog sektora, tim prije što su je podržale sve relevantne institucije i od nas je traže turististički radnici iz cijele države. U slučaju da odluka ne bude usvojena, štete koje će nastupiti bit će milionske, a posljedice katastrofalne po najteže pogođeni sektor."

Javnost mora znati, istakla je Turković, "da se posljednjih sedmica blokadama i ucjenama pokušava nametnuti politička igra 'ja tebi, ti meni', po cijenu koju bi platili građani Bosne i Hercegovine."

"Odbijam biti dio takvog načina rada i pozivam sve ministre da rade u interesu cijele države i svih građana, a ne samo partikularnih, ličnih, i stranačkih interesa. Nemojte da hiljade turističkih radnika iz cijele države budu taoci pokušaja da se izvrši pritisak na jednu stranu zbog pregovora o izbornom zakonu, ustavnim promjenama ili bilo čemu drugom. Bilo kakva trgovina tog tipa neće donijeti nikakav rezultat.

Nemojte da žrtvujete našu ekonomiju od koje svi živimo da bi pomogli ekonomije drugih država. Nije ovo pitanje nikakvih vitalnih nacionalnih interesa o čemu se treba pregovarati već je to osnovni interes koji svi građani BiH dijele.

Pozivam svoje kolege da sutra usvojimo sve tri odluke u paketu i tako učinimo ono što građani od nas traže - pomognemo ekonomiju i oporavak od posljedica pandemije te pokažemo spremnost da zajednički radimo u interesu svih građana", zaključila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije