Turković: Budućnost BiH je unutar EU, potrebno je ubrzati taj put

2
Radiosarajevo.ba
Turković: Budućnost BiH je unutar EU, potrebno je ubrzati taj put
Foto: MVP BiH / Ministrica Turković na sastanku

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković obratila se danas u prisustvu Christine Toudic, ambasadorice Republike Francuske u Bosni i Hercegovini delegaciji više od 50 predstavnika uglednog francuskog Instituta za visoke studije Nacionalne odbrane (IHEDN).

Turković je govorila o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini s naglaskom na procese integracije u Europsku uniju i Sjevernoatlanskog saveza (NATO).

Budućnost Bosne i Hercegovine je unutar Europske unije. Uvjerena sam da će integrativni procesi i na koncu ulazak BiH u članstvo u Uniju riješiti najveći broj izazova s kojima se sada suočavamo, ne samo BiH, nego i cijeli region. Zbog toga ih je neophodno intenzivirati i ubrzati. Napredak BiH i pomoć snagama koje vode europske procese u BiH najbolji su odgovor na sve atake i pokušaje da se destabilizira situacija u regiji i u unutar naše države”, navela je Turković.

Prema njenim riječima, predugo čekanje i odgađanje napretka BiH ka članstvu nije rješenje i otvara prostor da druge sile jačaju svoju ulogu u regiji Zapadnog Balkana.

Ona je govorila i o izazovima s kojima se BiH suočava zbog unutrašnjeg uređenja koje zahtjeva ograničene reforme kako bi dostigla europske standarde te pojačala funkcionalnost i efikasnost u provođenju obaveza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije