NASA snimila čudne kratere na Mjesecu: Sumnja se na raketiranje?

0
Radiosarajevo.ba
NASA snimila čudne kratere na Mjesecu: Sumnja se na raketiranje?
Foto: NASA / Čudni krateri na mjesecu

Naučnici NASA-e ostali su zbunjeni nakon što je tajanstvena raketa pala na Mjesec i stvorila veliki krater na dva različita područja - i dalje nije jasno ko stoji iza njenog lansiranja i zašto je taj udar imao toliko jako djelovanje.

Niko na Zemlji nije preuzeo odgovornost za posjedovanje i lansiranje spomenute rakete, a NASA zasad ne može objasniti zašto je udar iste rakete stvorio dva kratera, prenosi The Telegraph. Pišu i kako se 4. marta ogroman komad metala kretao brzinom od 5,3 kilometara u sekundi kad je udario u površinu Mjeseca, ali nove fotografije, koje je snimio NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter, pokazuju da je udar bio drugačiji od bilo čega prije viđenog.

"Iznenađujuće je to što krater zapravo čine dva kratera - istočni je promjera 18 metara i naslanja se na zapadni krater promjera 16 metara. Upravo taj neočekivani dvostruki krater može ukazivati na to da je tijelo rakete na svakom svom kraju imalo velike mase. Obično istrošena raketa ima masu koja je koncentrirana na kraju njenog motora, a ostatak rakete uglavnom se sastoji od praznog spremnika goriva. S obzirom na to da je porijeklo tijela rakete i dalje nepoznato, dvostruka priroda nastalog kratera može ukazivati na njezin identitet", - objavila je NASA-a.

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Kineski naučnici zvanično: Možda smo uhvatili signale vanzemaljaca

Kineski naučnici zvanično: Možda smo uhvatili signale vanzemaljaca

Amateri astronomi prvo su sumnjali na SpaceX, ali poslije su zaključili kako se vjerovatno ipak radi o tijelu iz kineske lunarne misije iz 2014. godine (Chang'e 5-T1). Kina je to osporila, rekavši kako je dotična eksperimentalna robotska svemirska letjelica "sigurno ušla u Zemljinu atmosferu i potpuno je spaljena".

A s obzirom na to da Kina najavljuje i prenosi svoja lansiranja, no ne otkriva njihove rute, astronom Bill Grey, autor softvera koji prati objekte u svemiru, morao je raditi unatrag kako bi izračunao približnu orbitu.

"Čak 99,9 posto sam siguran da je to kineski 5-T1, a ne SpaceX", rekao je za BBC.

Tzv. booster rakete (koje se koriste u prvoj fazi lansiranja) iz misija Apollo ostavile su niz kratera širokih oko 40 metara na površini Mjeseca. Godine 2019. izraelska srušena letjelica Beresheet raspršila je krhotine po površini Mjeseca.

Podaci sa Sveučilišta Arizona State iz 2016. godine pokazuju kako je najmanje 47 NASA-inih raketnih tijela stvorilo "udare svemirskih letjelica" na Mjesecu, no NASA napominje kako "nikakvi drugi udari raketnog tijela na Mjesec nisu stvorili dvostruke kratere poput ovoga", piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije