BiH će tražiti pomoć: Biračima osigurati masku, rukavice, olovku

Radiosarajevo.ba
BiH će tražiti pomoć: Biračima osigurati masku, rukavice, olovku
Foto: Ilustracija / Izbori u BiH

Ministarstvo sigurnosti BiH pripremilo je prijedlog da Vijeće ministara BiH zatraži međunarodnu pomoć u zaštitnoj opremi kako bi svaki birač koji bude glasao na lokalnim izborima mogao imati osigurane masku i rukavice, ili jednokratnu olovku umjesto rukavica.

"Materijal je pripremljen, ali bi se trebao naći na idućoj sjednici Vijeća ministara, a to neće biti u naredne dvije sedmice, nego tek za tri sedmice", kazao je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da će se osigurati siguran metod glasanja za sve građane.

O ovome je razgovarano na sastanku predstavnika Centralne izborne komisije BiH, Ministarstva sigurnosti, te  Federalnog štaba civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite RS i Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko Distrikta.

"Sastanak je održan sa ciljem pravovremenog djelovanja i osiguranja materijalno tehničkih sredstava potrebnih za održavanje Lokalnih izbora 2020. godine u uslovima epidemije COVID-19. kako bi izbori bili održani u kontroliranim uslovima, a u cilju zaštite života i zdravlja svih aktera biračkog procesa", saopćili su iz CIK-a.

Kako pišu Nezavisne, na sastanku su otvoreni brojni problemi, počevši od sigurnog odlaganja maski, rukavica i olovaka, kojeg treba uraditi firma ovlaštena za medicinski otpad, što košta, pa do osiguranja prostora za održavanje izbora u smislu održavanja propisane distance.

Lokalni izbori u BiH zakazani su za 15. novembar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije