Binali Yildirim u Predsjedništvu BiH: Sastanak s Izetbegovićem i Ivanićem

Anadolija
Binali Yildirim u Predsjedništvu BiH: Sastanak s Izetbegovićem i Ivanićem
U okviru posjete Sarajevu, premijer Turske Binali Yildirim sastao se s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Prilikom razgovora o sveukupnoj saradnji dviju zemalja, rečeno je da ekonomska saradnja bilježi stalni porast trgovinske razmjene i dobar omjer pokrivenosti uvoza izvozom u korist  BiH. Istaknuto je da je Turska među najznačajnijim ulagačima u BiH i da su očekivanja da se taj trend nastavi. 

Istaknut je značaj rada turske agencije za razvoj TIKA koja ima 850 projekata u BiH u svim segmentima, koji doprinose razvoju BiH. Također, izražena je zahvalnost Turskoj za obnovu Doma kulture u Trebinju, projekta u vrijednosti milion eura, kao i za kontinuirani interes za ulaganja u važne projekte na području cijele BiH.

Turski premijer je prenio interes potencijalnih ulagača za sektore energetike, infrastrukture, poljoprivrede, drvne industrije i turizma, a istaknuto je da u BiH ima više od 50 ulagača i poslovnih ljudi čije investicije prelaze 300 miliona dolara.

Na sastanku je bilo govora i o infrastrukturnom povezivanju Sarajeva i Beograda te o aktivnostima koje se provode na projektu izgradnje prometnice Sarajevo - Beograd. 

Premijera Turske koji je u BiH doputovao sa nekoliko ministara u Vladi Turske danas je dočekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon čega je uslijedio njihov sastanak. Održan je i sastanak delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.

Drugog dana posjete predviđen je obilazak Šehidskog mezarja Kovači gdje će Zvizdić i Yildirim položiti cvijeće. Nakon Kovača posjetit će i Galeriju 11/07/95 te prošetati Baščaršijom.

Yildirim, koji se prvi put nalazi u službenoj posjeti BiH, predvodi brojnu delegaciju turskih zvaničnika, među kojima je zamjenik premijera Recep Akdag, šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar transporta i komunikacije Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije