Bilal Bosnić izašao iz zatvora

4
Radiosarajevo.ba
Bilal Bosnić izašao iz zatvora
FOTO: Arhiv / Bilal Bosnić

Osuđenik Husein Bilal Bosnić jutros je pušten iz zatvora u Vojkovićima gdje je služio kaznu od sedam godina na koju ga je osudio Sud Bosne i Hercegovine.

Direktor zatvora Siniša Perković rekao je za N1 da je Bosnić zatvor napustio u 9:00 sati.

“On je pušten nakon izvršenja cijele kazne, nije pušten na uslovnu slobodu”, rekao je Perković.

Bosniću je 2016. potvrđena presuda kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam, te organizovanja terorističkih grupa.

Njemu je prvostepena presuda izrečena krajem 2015. godine kada je proglašen krivim da je 2013. i 2014. držao govore s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organizovanoj terorističkoj grupi u takozvanoj Islamskoj državi.

Bosnić je uhapšen u septembru 2014. godine u velikoj policijskoj akciji pod nazivom “Damask”, zajedno s dvadesetak pristalica.

Svi su privedeni pod sumnjom da su bili članovi mreže koja je novačila mladiće iz BiH za sudjelovanje u oružanim sukobima u Siriji i Iraku na strani terorističkih skupina poput takozvane Islamske države i Fronte al-Nusra.

Kontaktirali smo i Adila Lozu, Bosnićevog advokata koji je za Radiosarajevo.ba rekao da ne može potvrditi ovu informaciju.

"Moguće da je istina, ali nemam tu informaciju", naveo je Lozo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije