BiH u Europskoj uniji: Kandidatski status što prije, članstvo kad zaslužimo

Fena
BiH u Europskoj uniji: Kandidatski status što prije, članstvo kad zaslužimo
Foto: Anadolija / Slaven Kovačević
Bosna i Hercegovina trebala bi dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji što prije, a potom postati punopravna članica te zajednice onda kada to zasluži, ocijenjeno je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99.

Učesnici sesije razgovarali su o temi "Da li EU mijenja (kasno) stav prema BiH?" s posebnim osvrtom na posljednju Rezoluciju o BiH koju je usvojio Evropski parlament prošle godine na prijedlog specijalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Cristiana Dan Prede.

Kako je ocijenjeno ova rezolucija zapravo decidno definira niz problema s kojima se BiH danas suočava na putu ka EU, navedene su sve relevantne oblasti u kojima BiH, odnosno nova vlast, treba uraditi prilagođavanja i izmjene zakonskih i drugih akata.

slaven_kovacevic_krug_99_AA_02.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Ponovljeno je da dokument usvojen u Evropskom parlamentu tretira oblasti ljudskih prava uključujući implementacije svih presuda Suda za ljudska prava u Strazburu, izbornog zakona, imovine, ekologije, privrede, sigurnosti, obrazovanja i zdravstva te odnosa prema manjinama i migrantima.

Uvodničar o ovoj temi bio je savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Slaven Kovačević koji je kazao je da se odnos EU prema BiH zasigurno mijenja, smatrajući da odlazeća administracija u EU želi napraviti iskorak kada su u pitanju zemlje zapadnog Balkana.

Taj trenutak nazvao je veoma povoljnim za BiH, što je, podsjeća, bilo evidentno i nakon prve zajedničke posjete novoimenovanih članova Predsjedništva BiH Briselu.

Govoreći o sadržaju Rezolucije EP-a, Kovačević je istaknuo poziv političkim elitama da se prestane s veličanjem presuđenih ratnih zločinaca i da se ne derogiraju presude međunarodnih sudova te je osuđena odluka Narodne Skupštine Republike Srpske o povlačenju Izvještaja o Srebrenici iz 2004. godine. 

slaven_kovacevic_krug_99_AA_01.jpg - undefined

Foto: Anadolija

I Kovačević, ali i moderator na današnjoj sjednici profesor Hazim Bašić, upozorili su da je pojam federalizacije, na kojem su insistirati hrvatski europarlamentarci, zapravo izblijedio jer je u posljednjoj rezoluciji taj pojam izostavljen iako je ranije bio dio rezolucija o BiH.

Na sesiji je zaključeno da bh. političari moraju znati da evropska pravna stečevina ne trpi kompromise, ali i da evropski demokratski standardi nemaju alternativu, te je iznesen stav da BiH ne treba biti članica EU kao specijalna slučaj nego za nju trebaju vrijediti kriteriji kao i za sve druge zemlje članice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije