BiH sprema tužbu protiv GAVI-ija zbog vakcina protiv COVID-a: Gdje je 2.9 miliona KM?

3
Radiosarajevo.ba
BiH sprema tužbu protiv GAVI-ija zbog vakcina protiv COVID-a: Gdje je 2.9 miliona KM?
Foto: Unsplash / Vakcine / Ilustracija

Vijeće ministara BiH danas je usvojilo Informaciju Pravobranilaštva BiH o svim pokrenutim sporovima protiv Bosne i Hercegovine na sudovima u inostranstvu koji mogu imati dodatne finansijske implikacije na budžet institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH, odnosno onog nivoa vlasti na koji se spor odnosi.

Informacija sadrži pregled osam postupaka s detaljnim podacima o njihovom pojedinačnom statusu i vrijednostima spora, među kojima je njih sedam u fazi arbitražnog postupka ili mirnog rješavanja spora.

Jedan postupak priprema Bosna i Hercegovina protiv GAVI-ja (Global Alliance for Vaccines and Immunisation) radi vraćanja cjelokupnog neutrošenog novčanog iznosa mirnim ili drugim utuživim putem jer je GAVI jednostrano zadržao 1.615.120 američkih dolara (što je 2.952.763 KM), nakon isteka ugovora zaključenog s BiH o preuzimanju obaveza nabavke vakcina za COVID-19.

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

GAVI je Bosni i Hercegovini isporučio samo 27 posto ili 332.640 vakcina od ukupno naručenih i plaćenih 1.232.000 doza vakcina, a tokom trajanja ugovora nije isporučeno 899.360 doza vakcina, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije