BiH postala punopravnom članicom mehanizma EU-a za civilnu zaštitu

0
FENA
BiH postala punopravnom članicom mehanizma EU-a za civilnu zaštitu
Foto: Fena / Sporazum potpisan

Potpisom na Sporazum između Ministarstva sigurnosti BiH i predstavnicima Europske unije za upravljanje krizama, Bosna i Hercegovina postala je punopravnom članicom Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, čime civilna zaštita u zemlji postaje još jednim segmentom državnoga sigurnosnog sistema koji ulazi u europske saveze.

Cilj je Mehanizma unaprjeđenje saradnje članica EU-a i država koje sudjeluju u tomu procesu na planu sprječavanja odnosno preventivnoga djelovanja i jačanja pripravnosti u odgovoru na katastrofe. Osim država članica EU-a, u Mehanizam su, uz BiH, uključeni i Crna Gora, Island, Norveška, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska, saopćeno je iz Vlade HNK-a.

Potpisivanje predmetnoga sporazuma ishod je dugogodišnjeg niza aktivnosti i održanih sastanaka s mjerodavnim kontrolno-inspekcijskim tijelima u kojima je i Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a aktivno sudjelovala i ispunila sve svoje pristupne obaveze.

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Civilna zaštita KS upozorava građane: Odmah preduzmite mjere i zaštite

Civilna zaštita KS upozorava građane: Odmah preduzmite mjere i zaštite

Simbol solidarnosti i uzajamne pomoći

Naime, još 2018. u prostorijama Uprave održan je sastanak sa stručnjacima Europske unije za civilnu zaštitu koji su tom prilikom upoznati sa stanjem i aktivnostima Uprave po pitanju organizacije i opremljenosti sustava Civilne zaštite u HNK-u.

Bitan događaj u nizu priprema pristupanja BiH Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu (UCPM) bila je i splitska Konferencija o temi ''Mehanizam Unije za civilnu zaštitu'' iz iste godine, održana u organizaciji eurozastupnice Željane Zovko, a u čijemu su radu sudjelovali i predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg i v.d. direktora Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a Eugen Ćubela.

Iz Vlade navode kako je mehanizam europske civilne zaštite simbol solidarnosti i uzajamne pomoći između država sudionica. Njime se, na razini EU-a, koordinira odgovor na prirodne katastrofe i one prouzročene ljudskim djelovanjem.

Dalje dodaju kako je cilj Mehanizma poticati suradnju među nacionalnim tijelima civilne zaštite, povećati razinu javne svijesti o katastrofama i pripravnost na njih te omogućiti brzu, djelotvornu i koordiniranu pomoć pogođenom stanovništvu.

"Koordinacijsko središte za odgovor na žurne situacije (ERCC) operativno je središte Mehanizma za civilnu zaštitu gdje se neprekidno prati događaje u svijetu i koordinira napore EU-a u pogledu odgovora na katastrofe. Operacije civilne zaštite podupire se i satelitskim kartama koje se izrađuju u sklopu usluga upravljanja kriznim situacijama programa ''Copernicus''. Pravodobne i precizne geoprostorne informacije iz toga programa korisne su za utvrđivanje pogođenih područja i planiranje operacija pružanja pomoći u slučaju katastrofe", kaže se saopćenju.

Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu uključuje europska udružena sredstva za civilnu zaštitu, a riječ je o prethodno namijenjenim dobrovoljno udruženim sredstvima država članica za žurno razmještanje u EU ili izvan nje.

Bolji odgovor na buduće izazove

Godine 2019. uspostavljena je pričuva sistema ''rescEU'' koja obuhvaća: flotu aviona i helikoptera za gašenje požara, avione za medicinsku evakuaciju, zdravstvene timove za žurne slučajeve i poljske bolnice, zalihe medicinske opreme i mobilne laboratorijske kapacitete, kapacitete za otkrivanje, dekontaminaciju i stvaranje zaliha za odgovor na hemijske, biološke, radiološke i nuklearne nesreće, privremena skloništa, prijevoz i logistiku.

Kako bi se osigurao bolji odgovor na buduće izazove, u maju 2021. donesena je Uredba o jačanju Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu kojom su osigurani dodatni kapaciteti u sustavu ''rescEU''.

Stjecanjem statusa punopravne članice Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, BiH su dostupni svi benefiti članica EU, između ostalih i da prima potporu i pomoć u smislu edukacije, opremanja i školovanja, ali i otklanjanja posljedica elementarnih i drugih nepogoda i katastrofa, uključujući i obvezu da pomaže drugima u potrebi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije