BiH od Zelenog klimatskog fonda dobiva 4.2 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
BiH od Zelenog klimatskog fonda dobiva 4.2 miliona dolara
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Bosna i Hercegovina bi do kraja 2017. godine, za potrebe prilagođavanje na klimatske promjene, trebala dobiti bespovratna sredstva u vrijednosti od 4.2 miliona dolara.

To je saopćila ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske Srebrenka Golić, koja predvodi delegaciju BiH na Konvenciji o klimatskim promjenama u Njemačkoj.

Ona je održala niz sastanaka, koji će rezultirati novim ulaganjima u RS i BiH, za potrebe prilagođavanja klimatskim promjenama.

"Zahvaljujući činjenici da BiH ispunjava obaveze prema Konvenciji o klimatskim promjenama, da su dostavljena tri, a u pripremi je i četvrti nacionalni izvještaj o klimatskim promjenama, da je usvojena Strategija niskokarbonskog razvoja i urađena dva dvogodišnja izvještaja o emisijama, ali i brojnim drugim aktivnostima u oblasti adaptacije i smanjenja utjecaja klimatskih promjena, tokom Bonske konferencije dogovorena su bespovratna sredstva za Nacionalni plan adaptacije na klimatske promjene", kazala je ministrica Golić.

Dodala je da će za početak BiH dobiti 4.2 miliona dolara, te da će ta sredstva biti operativna do kraja 2017. godine. Također, ističe i da su dobijena čvrsta uvjeravanja da će biti odobrena bespovratna sredstva iz Zelenog klimatskog fonda u iznosu od 17.5 miliona dolara za nastavak ovog projekta i to do polovine 2018. godine, zaključuje se u saopćenju resornog ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije