BiH neće uvoditi mjere ruskim diplomatama

Radiosarajevo.ba
BiH neće uvoditi mjere ruskim diplomatama
Ministarstvo vanjskih poslova BiH neće poduzimati, niti predlagati mjere uskraćivanja gostoprimstva diplomatama Ruske Federacije koji su akreditovani u BiH, potvrđeno je Srni iz ovog ministarstva.

 Iz ovog ministarstva sa žaljenjem konstatuju da je na tlu Evrope došlo do upotrebe opasnih hemijskih sredstava koja su zabranjena međunarodnim konvencijama, te ističu da istovremeno s pažnjom prate i analiziraju razvoj situacije u vezi sa protjerivanjem ruskih diplomata iz nekih zemalja EU.

"Nijedna država, niti međunarodna organizacija ili institucija, nije od Ministarstva inostranih poslova BiH zatražila da se pridruži takvim mjerama, bilo kao znak solidarisanja sa politikom tih zemalja, bilo kao mjeru usklađivanja vlastite spoljne politike sa njihovom", rečeno je Srni.

Britanski premijer Theresa May rekla je da je do sada ukupno 18 zemalja najavilo da će da protjera ruske diplomate kao odgovor na navodnu umiješanost Moskve u napad nervnim agensom u engleskom gradu Solsberiju.

Među državama iz regiona koje su se solidarisale sa Britanijom i protjerale ruske diplomate su Hrvatska i Makedonija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije