Manjine i hakeri odlučuju o novom predsjedniku Crne Gore?

Radiosarajevo.ba
Manjine i hakeri odlučuju o novom predsjedniku Crne Gore?

Na predstojećim 7. predsjedničkim izborima od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori, koji će se održani 15.aprila/travnja 2018.godine pravo glasa ima oko 530.000 birača.

Na predsjedničkim izborima učestvuju sedam kandidata, za razliku od prošlih predsjedničkih izbora na kojima su učestvovala samo dva kandidata. Prema predatim kandidaturama kandidati su: Milo Đukanović, Draginja Vuksanović, Mladen Bojanić, Marko Milačić, Hazbija Kalač, Vasilije Miličković i Dobrilo Dedeić.

Za kandidaturu za Predsjednika Crne Gore na izborima kandidat mora obezbjediti najmanje 7.933 potpisa birača.

 Dosadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, kojeg je kandidirala vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS), već je tri uzastopna mandata obavljao funkciju predsjednika Crne Gore.

Prosrpska i proruska opozicija svojim djelovanjem odvraća od sebe ostale građane Crne Gore posebno (ne)opreznim povremenim osporavanjem sadašnjeg državnog statusa Crne Gore i  najavama da će njihovim dolaskom na vlast povući članstvo u NATO-u. Veći dio sadašnje opozicije u Crnoj Gori je stava, da je potrebno povući crnogorsko priznanje Republike Kosovo.

Na drugoj strani albanske i bošnjačke političke stranke svjesne su, da svoju poziciju kao građani mogu izgrađivati i jačati samo u snažnoj i nezavisnoj građanskoj državi Crnoj Gori kao punopravnoj članici NATO-a i EU. U ovogodišnjoj kampanji za predsjedničke izbore ne treba isključiti mogućnost snažnih hakerskih napada, koji će dolaziti izvana i biti će usmjereni ka podršci pojedinim opozicionim kandidatima te tako mogu uticati na rezultate izbora.

Međunarodni institut IFIMES smatra, da aktuelna opozicija sa postojećim liderima ne može dovesti do krupnih političkih promjena u Crnoj Gori. Jedan dio opozicije je svojim djelovanjem još uvijek u funkciji aktuelne vlasti i na osnovu toga uživa određene beneficije.

Iako Crna Gora zvanično vodi pregovore sa EU i prednjači u pregovorima u vezi njenog članstva, situacija u Crnoj Gori je kompleksnija nego što to izgleda na prvi pogled. Brojni problemi gomilani su godinama, dok je vlast često vještački stvarala stanje prividnog napretka. Sve vrijeme u Crnoj Gori imamo vladavinu DPS-a i trenutnog koalicionog partnera Bošnjačke stranke (BS) i Liberalne partije (LP). 

Ostatak analize pročitajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije