Više od polovine oružja proizvedenog u Srbiji ide u SAD

Radiosarajevo.ba
Više od polovine oružja proizvedenog u Srbiji ide u SAD
FOTO: AA / Ilustracija
Američka kompanija Lockheed-Martin, koja je i najveći svjetski proizvođač, imala je rast prodaje od 11 posto zahvaljujući povećanju isporuke lovaca F-35, navela je Radio-Televizija Srbije (RTS).

Prošle godine, srpska namjenska industrija ugovorila je izvoz od oko 888 miliona dolara, a više od pola robe ide u Sjedinjene Američke Države (SAD).

"To je oko tri puta više nego što smo imali 2013. godine i taj trend se nastavlja i pokazatelji za prvi kvartal ove godine takođe govore o rastu. Intenzivno je ulaganje u popravljanje tehnologija tih preduzeća, Vlada Srbije je izdvojila značajna sredstva prošle godine i ta investicija se intenzivno implementira", rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Među najvećim uvoznicima naoružanja i vojne opreme iz Srbije su i Saudijska Arabija, Bugarska, Vijetnam, Kipar, Ujedinjeni Arapski Emirati. Jedan od najznačajnijih poslova je razvoj raketnog sistema Alas u saradnji s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vrijedan 230 miliona eura.

U njega je uključen i valjevski Krušik koji izvozi 95 posto proizvodnje, piše RTS.

"Krušik ima ugovorenih izvoznih poslova u vrednosti od 240 miliona dolara i punu uposlenost kapaciteta do 2020. godine. Da bi sve te poslove realizovali u ugovorenim rokovima, imamo 1.703 novozaposlenih radnika u posljednje četiri godine", objašnjava generalni direktor HK Krušik Valjevo Mladen Petković.

U 12 preduzeća odbrambene industrije koja su u državnom vlasništvu, zaposleno je 12.000 radnika, a najviše se izvozi municija.

"Srbija je uvažen i kredibilan partner na međunarodnom planu i o tome najbolje svjedoči činjenica da je, po istraživanju publikacije i organizacije Small Arms Service', Srbija svrstana na treće mjesto po transparentnosti u izvozu malog i lakog naoružanja u svijetu, odmah iza Njemačke i Švicarske", istakla je načelnik odeljenja u Ministarstvu trgovine za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme Jasmina Roskić.

Kada je riječ o uvozu, na prvom mjestu je Rusija sa 85 miliona dolara, a slijede Belgija i Bosna i Hercegovina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije