Solidarnost s Velikom Britanijom: Hrvatska protjeruje ruskog diplomatu

Anadolija
Solidarnost s Velikom Britanijom: Hrvatska protjeruje ruskog diplomatu
Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković danas je u Banskim dvorima izvijestio kako je, nakon sastanka na Europskom vijeću i sastanka sa hrvatskom predsjednicom, donesena odluka o protjerivanju jednog od diplomata Ruske Federacije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je izvijestio kako je na sastanku Europskog vijeća (EV) na kojem je sudjelovao prošlog četvrtka i petka u Bruxellesu utvrđeno kako je u ranijem napadu u Salsburiju korišten nervni otrov koji je doveo do teškog stanja za nekoliko ljudi, te kako je britanska premijerka Theresa May EV izvijestila o činjeničnom stanju napada te fazi u kojoj se nalazi istraga. 

Plenković je istaknuo kako su europski čelnici država i vlada snažno osudili taj napad, kako dijele procjene vlade Ujedinjene Kraljevine (UK) te kako je velika vjerojatnost da je taj napad došao od strane Ruska Federacije.

"Stav i ocjene Europskog vijeća dijeli i Republike Hrvatska", poručio je Plenković.

Dodao je kako je EV, uz izraz solidarnosti sa Ujedinjenom Kraljevinom, donijelo odluku o povlačenju na konzultacije europskog veleposlanika u Moskvi, a sve državne članice na razini državnih vrhova moraju poslati snažnu poruku o neprihvatljivosti ovakvog napada.

Nakon jutrošnjeg sastanka sa članovima Hrvatska vlade, predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, donesena je zajednička odluka o postupanju Hrvatske u ovom slučaju, izvijestio je premijer.

Objava diplomatskog rata: SAD i zemlje EU protjeruju ruske diplomate

"Donijeli smo zajedničku odluku da se solidariziramo sa Ujedinjenom Kraljevinom i Hrvatska je jedna od 14 država koje će danas tijekom dana proglasiti jednog od akreditiranih ruskih diplomata 'personom non grata'. Pokazujemo i konkretno da ne prihvaćamo ovakvu vrstu napada s kakvom je bila suočena Ujedinjena Kraljevina“, poručio je hrvatski premijer.

Plenković je danas putem medija, ali i pisanim putem, uputio izraze sućuti premijeru Dmitriju Medvedevu povodom tragičnog događanja u Ruskoj Federaciji u kojem je u požaru stradao velik broj ljudi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije