Ništa od vojnog roka u BiH: Nema potrebnih uvjeta za elaboriranje ove teme

6
DW
Ništa od vojnog roka u BiH: Nema potrebnih uvjeta za elaboriranje ove teme
Foto: OS BiH / Oružane snage BiH

Vraćanje obveznog vojnog roka u BiH nije samo sigurnosno pitanje, smatra se i odgojnom mjerom, discipliniranjem mladih, ali i osjetljivim političkim pitanjem.

Sudeći prema sugovornicima DW-a, mladi nisu oduševljeni ovom idejom, dok oni nešto stariji smatraju kako je potrebna.

Za sada tek u 13 država u Europi vojni rok je obvezan – Bjelorusiji, Estoniji, Litvi, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Ukrajini, Kipru, Švicarskoj, Grčkoj, Austriji i Turskoj. Ostale, manje-više, o ovom pitanju sve intezivnije polemiziraju. Za Deutsche Welle iz Ministarstva obrane BiH, kažu kako za to "nema uvjeta".

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Anketa: 90 posto 'za' uvođenje vojnog roka

Istraživanje Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva pokazalo je da 90 posto ispitanika podržava uvođenje obveznog vojnog roka. Čak 45 posto anketiranih misli da je "vojni rok odličan alat za stjecanje discipline i radnih navika, a 26 posto da mlada osoba treba biti spremna u slučaju sukoba.

Tek je 10 posto ispitanih protiv uvođenja obveznog vojnog roka, 27 posto njih smatra kako bi to trebao biti slobodan izbor, a 24 posto da mladima treba obrazovanje, posao i stimulativna plaća, a ne oružje.

Iako se radi o malom uzorku, tek 361 ispitanih različite starosti, od čega su 84 posto muškarci, predsjednik Centra za sigurnosne studije, sc. Denis Hadžović, kaže da bi visok postotak onih koji podržavaju uvođenje vojnog roka trebao potaknuti ozbiljniju raspravu po ovom pitanju.

"Trebale bi se razmotriti mogućnosti i modeli angažmana mladih u pomoći oružanim snagama, ali i pri humanitarnim okolnostima. Iz iskustva u Ukrajini vidjeli smo kolika je važnost ljudskog potencijala, a vidimo kako se u državama Europe, kao i u našem susjedstvu, vode ozbiljne rasprave oko ovog pitanja", kaže Hadžović za DW.

On pri tom naglašava i odgojnu mjeru: "Poremećene su nam vrijednosti discipline i rada kod mladih, koje treba imati jedno zdravo i uspješno, suvremeno društvo".

Za vojni rok BiH nema uvjeta

Ipak, da od uvođenja obveznog vojnog roka za sada nema ništa, za DW su potvrdili iz Ministarstva obrane BiH, ministra Zukana Heleza. Podsjećaju na Zakon o obrani kojim je 1. januara 2006. godine ukinuta vojna obveza u BiH.

"Ukidanje vojnog roka bio je dio reforme odbrambenog sistema u našoj zemlji, dakle dio djelotvornog procesa stvaranja jedinstvenog Ministarstva obrane BiH i jedinstvenih, suvremenih i operativnih OS BiH", navode iz ovog ministarstva za DW.

Hoće li Bosna i Hercegovina uvesti vojni rok? Evo šta o tome misle građani

Hoće li Bosna i Hercegovina uvesti vojni rok? Evo šta o tome misle građani

Pojašnjavaju kako bi uvođenje obveznog služenja vojnog roka zahtijevalo detaljnu analizu i planiranje za takav složen proces kakav bi uvođenje vojnog roka bio za državu BiH.

"Ministarstvo obrane BiH smatra da se nisu stekli potrebni uvjeti za elaboriranje ove teme", zaključili su, stavljajući točku na ovu temu.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije