BiH na trećem mjestu po broju useljenika u Njemačku, ispred su jedino Kina i Indija

Radiosarajevo.ba
BiH na trećem mjestu po broju useljenika u Njemačku, ispred su jedino Kina i Indija
Foto: Radio Slobodna Evropa / Ilustracija

BiH se prošle godine nalazila na trećem mjestu po broju useljenika u Njemačku, i to iza dvije najmnogoljudnije zemlje na svijetu - Indije i Kine, pokazuju najnoviji objavljeni podaci Zavoda za statistiku Njemačke Destatis, pišu Nezavisne novine.

Odmah iza BiH, na četvrtom mjestu, nalazi se treća najmnogoljudnija zemlja na svijetu - Sjedinjene Američke Države. Podsjećanja radi, Kina ima 1,4 milijarde ljudi, Indija 1,3 milijarde, BiH oko 3,6 miliona, a SAD oko 330 miliona.

Prema ovim podacima, od ukupno 266.000 novouseljenih u Njemačku izvan zemalja EU tokom 2018. godine, 12 posto otpada na Indijce, devet na Kineze, osam na bh. građane, a sedam posto na Amerikance.

Sudeći prema ovim podacima, to znači da se u Njemačku lani zvanično uselilo oko 22.000 bh. građana. Ova brojka se uklapa u zvanični podatak iz Ambasade Njemačke u Sarajevu da je 2017. godine ta ambasada izdala 17.000 viza za bh. građane.

Inače, zanimljiv je podatak da je njemačka statistika izračunala da je 2018. godine u toj zemlji živjelo gotovo 11 miliona ljudi koji nisu njemački državljani.

Od pomenutih 266.000 novouseljenih, 83 posto ih je dobilo ograničeni boravak, a ostatak boravak na neodređeno vrijeme. Prosječna starost novouseljenih je 35 godina, a 68 posto su muškarci. Posebno se zapaža, kako su istakli, da je migracija sa zapadnog Balkana u proteklih nekoliko godina naglo porasla.

„Do kraja 2018. godine su Albanija, BiH, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Makedonija u ukupnom broju migranata zastupljeni sa skoro 25 posto. U ovaj broj ubrojeni su oni koji su došli s namjerom zaposlenja“, istaknuto je u dokumentu.

Ako je vjerovati ovim podacima, može se zaključiti da BiH predstavlja skoro trećinu svih novouseljenih u prošloj godini sa zapadnog Balkana u Njemačku.

Dodaju da je krajem 2015. godine ovaj broj predstavljao tek osam posto ukupne useljeničke populacije u Njemačku, a sada samo BiH popunjava taj broj.

„Porast broja useljenika sa zapadnog Balkana može se objasniti time da su te zemlje 2014. godine proglašene sigurnim, što im je otežalo ulazak u Njemačku pod humanitarnim uslovima, a 2016. godine olakšan im je pristup njemačkom tržištu rada“, navedeno je u dokumentu.

Oni podsjećaju na ono što smo mi u nekoliko navrata pisali, da je do 2020. godine usvojena nova regulativa koja omogućava zapošljavanje državljanima zemalja zapadnog Balkana po olakšanom postupku.

Kako i oni podsjećaju, državljani ovih zemalja koji imaju ponudu za posao za koji njemački poslodavci nisu mogli naći njemačke državljane mogu dobiti radnu vizu pod uslovom da u protekla 24 mjeseca nisu u Njemačkoj podnosili zahtjev za azil.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije