Moramo omogućiti mladim ljudima da rade u svojoj državi

S. Dž.
Moramo omogućiti mladim ljudima da rade u svojoj državi
U Sarajevu se danas održao okrugli sto o temi ''Razvoj tržišta rada u (F)BiH'' u organizaciji Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Organizatori smatraju da je jedno od ključnih iskušenja BiH na putu ka EU tržište rada i njegova neusklađenost s potrebama lokalnog, ali i globalnog tržišta rada, o kojima se govorilo na ovom okruglom stolu.

„Živimo u Bosni i Hercegovini gdje ne postoji jedinstveno tržište rada. Moramo biti svjesni da živimo u tranzicijskom periodu gdje se postavlja pitanje možemo li pratiti ekonomski, socijalni razvoj i razvoj tehnologija. Ono što može biti izlazni put za Bosnu i Hercegovinu je razvoj novih ideja i sticanje novih vještina, da prije svega mi kao društvo budemo konkurentni kako za lokalno, tako i za globalno tržište“, rekao je za Radiosarajevo.ba Igor Kamočaji, direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

„Ključ je posebno ulaganje u obrazovanje“, dodao je Kamočaji. „Ono što nama nedostaje je sistem i strategija u kojem ćemo se razvijati.“

„U evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo stoji da je preko 69.000 nezaposlenih, od toga 61% žena, preko 40% mladih. Nešto manje u odnosu na par proteklih mjeseci. Ne možemo reći da postoji samo jedna struka koja nedostaje“, rekao je Kamočaji.

„Moramo se osloboditi tih receptiva da kada imate zvanje da ono traje cijeli život. Sasvim je poznato u svijetu da, ko ima sreću, promijeni jedno ili više zanimanja.“

Da bi se riješio problem nezaposlenosti, Kamočaji je za Radiosarajevo.ba ispričao da država mora imati jasnu politiku, strategiju razvoja, uključiti sve aktere u kreiranju i upisnih politika, razvoja tržišta rada...

Na ovom okruglom stolu pokrenute su neke važne teme poput kako protiv nezaposlenosti, jačanje funkcije posredovanja u javnim službama, kvalitetna zakonska rješenja u funkciji razvoja tržišta, ulogu i značaj neformalnih obrazovnih sistema u razvoju privrede.

„Ove teme smo danas otvorili i nadamo se da ih nećemo zatvoriti, jer je nemoguće preko noći riješiti probleme koji su već dva desetljeća prisutni u našem tranzicijskom društvu“, rekao je Igor Kamočaji.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović istakla je za Radiosarajevo.ba da je vizija i plan Ministarstva da, u saradnji sa Službom za zapošljavanje KS-a i sa poslodavcima, istraže tržište rada u dijelu potreba stručne kvalifikacije, dokvalifikacije starijeg kadra i uskladiti potrebe upisa u škole i proizvođenja kadra na tržištu.

„Cilj nam je zaposliti što više mladih ljudi i onemogućiti njihov odlazak kadra kojeg mi ovdje školujemo, a oni odu vani raditi. Moramo omogućiti mladim ljudima da rade u svojoj državi, da doprinose i da imamo koristi od njihovog znanja, a ne da nam idu po Evropi ili drugim kontitentima“, rekla je ministrica Dautbegović.

Na okruglom stolu učesnici su istakli da je vrijeme koje slijedi period brojnih iskušenja za obrazovni sistem koji mora pronaći rješenja koja će osigurati brže i fleksibilnije programe sticanja novih znanja, kvalifikacija, kompetencija i vještina za potrebe tržišta rada i omogućavanje integracije radno-aktivnog stanovništva u regionalne i globalne tokove.

Okrugli sto održan je u hotelu Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije