Tržište rada / Igor Kamočaji: Iz nezaposlenosti se može izaći ulaganjem u obrazovanje

12. 05. 2016. u 14:22:00 E. B., H. A.

Shares: 0

Za Radiosarajevo.ba/ Jedno od ključnih iskušenja BiH na putu ka EU je tržište rada i njegova neusklađenost sa potrebama lokalnog, ali i globalnog tržišta rada.

Na današnji dan registrovano je više od 69. 800 nezaposlenih osoba, a od toga je 60% žena, a mladih do 35 godine je više od 41%.

Vrijeme pred nama je period brojnih iskušenja za obrazovni sistem koji mora pronaći rješenja koja će obezbijediti brže I fleksibilnije programe sticanja novih znanja, kvalifikacija, kompetencija i vještina za potrebe tržišta rada i omogućavanje integracije radno-aktivnog stanovništva u regionalne i globalne tokove.

O 'Razvoju tržišta rada u (F)BiH' govorit će se sutra na okruglom stolu koji će biti održan u Hotelu Evropa u Sarajevu, a organizator je JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo. 

Zašto upravo ova tema, za Radiosarajevo.ba, govori Igor Kamočaji, direktor JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

"Danas situacija u BiH nije nimalo dobra. Pitanje nezaposlenosti nije samo pitanje BiH, Federacije, kantona, nego cijelog svijeta. To je globalni problem koji ima brojne uzroke. Znate onu poznatu krilaticu u narodu - koga je Služba za zapošljavanje zaposlila, očekuje se bijeli dim iz dimnjaka službe i biroa. No, treba nazvati stvari pravim imenom. Mi radimo na posredovanju pri zapošljavanju i brinemo o svim pravima nezaposlenih, te stvaramo prilike da se obavi posredovanje" ističe direktor Kamočaji.

Izlagači/ice koji će govoriti na okruglom stolu su prof.dr. Vjekoslav Domljan, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta SSST, dr. Muamer Halilbašić, direktor Ekonomskog instituta Sarajevo, Lejla Muzaferija, office menadžerica LINK group i Safudin Čengić, generalni direktor Centrotrans Eurolines.

Kamočaji ističe da je u BiH izgubila granica između zanimanja, zvanja i podjele posla po zvanju.

"Brojni su razlozi što je danas tako, prije svega neusklađenost obrazovnog sistema prema potrebama tržišta rada. Treba znati gdje se razvijamo, koji je naš cilj, da potaknemo mlade… Mi smo protekle godine donijeli odluku da idemo reformskim putem. Podršku smo dobili od Švajcarska razvojna agencija, Švicarske vlada i ambasade… Naime, odvojili smo savjetovanje od suhe evidencije. Više vremena smo posvetili nezaposlenim, rade se planovi zapošljavanja, individualno i grupno savjetovanje, otvorili smo klubove za traženje posla. Ima rezultata, ali treba vremena da dobije konačnu evaluaciju" ističe Igor Kamočaji.

Smatra Kamočaji da se treba prilagođavati brzim promjenama, pratiti trendove, a ne nakon formalnog obrazovanja razvijati samo puku radničku snagu.

"To ne može bez jasne politike u kojem pravcu idemo, mnoge države su izašle iz ovih problema ulaganjem u obrazovanja… I u budućnosti naš cilj je da nezaposlene osobe provedu vrijeme u planiranju traženja posla, jer danas tražiti posao je upravo posao. Pratimo njihov put do pronalaska posla i namjera nam je da smanjimo vrijeme koje su trošili po šalterima, da mogu dobiti sve informacije na jednom mjestu, online" dodaje Kamočaji.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo ima i besplatni broj za sve informacije, a u budućnosti nastavljaju da poboljšavaju usluge.

"Na ovom želimo stati. Uskoro ćemo pokrenuti  i online aplikaciju za nezaposlene osobe, koje će dobiti informacije od poslovima, o nekim aktivnostima službe, poslodavca… A tu je i otvaranje oglednog biroa u Novom Gradu, te centra za poslodavce" za Radiosarajevo.ba, otkriva Igor Kamočaji, direktor JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA