BiH na prekretnici: Bez istinskog napretka u pristupanju EU gubimo kredibilitet

4
Radiosarajevo.ba
BiH na prekretnici: Bez istinskog napretka u pristupanju EU gubimo kredibilitet
Foto: Vijeće Europe / Ilustracija / Zastava Europske unije

Kakav će odnos biti Evrospke unije prema BiH zavisi od sposobnosti bh. vlasti da isporuče konkretne rezultate kada je riječ o osam koraka iz Preporuke EK, odnosno 14 ključnih prioriteta. Svaki ispunjeni korak je bliže cilju, jer pravila su ista i njih će se morati pridržavati i novi komesar za proširenje, ko god bio na toj poziciji.

"Moja očekivanja su da će politika proširenja ostati na vrhu prioriteta a očekivanja temeljim upravo na tome zato što je prioritet proširenja stavljen u stratešku agendu za period 2024 - 2029 i nedavno je usvojena ta agenda na najvišem političkom vrhu EU", rekla je Elvira Bahota, direktorica Direkcije za EU integracije.

"Ne očekujem previše od novog Evropskog komesara jer on će, prva je njegova izjava kada je u pitanju BiH do vas je. Učinite što je od vas traženo", izjavio je Elvir Bucalo.

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Proširenje je poslije prijema Hrvatske u EU 2014. palo u drugi plan, da bi ponovo dobilo geopolitički podsticaj poslije invazije Rusije na Ukrajinu. To će svakako biti u fokusu novog komesara, što ide u korist BiH. Trenutak koji mora i treba iskoristiti.

Što se tiče podrške članstvu u EU, mislim da vam ide u prilog sve što uradite. Ja nisam vidovit, ne znam kada će početi ni koliko će trajati, ali biće nakon što ispunite svoje zadaće. Mislim da postoji veoma dobra šansa da uđete u EU. EU ima jasnu perspektivu za Zapadni Balkan time i BiH", izjavio je Johan Sattler.

"Ko god dođe poslije bit će dobar. S druge strane bit će loš zato što mi sa naše strane smo apsolutno navikli da tražimo uslov više. jer mi nismo u stanju da ispunimo ono što su ostali ispunjavali. Mi nismo u stanju da budemo normalna demokratska, dosadna, evropska zemlja koja će u nekom svom procesu da se pridruži EU. Mi uvijek imamo problem više. Zatezanje više, uvijek imamo izjavu više koja samo više komplikuje stvari", rekao je Elvir Bucalo, dugogodišnji novinar iz Brisela.

Ocjenjujući rad Olivera Varhelyia, koji je funkciju komesara za proširenje i susjedsku politiku obavljao u proteklih pet godina, EU analitičari konstatuju da nije bilo ambicije o velikom proširenju. BiH sada je na prekretnici. Ne bude li nikakvog istinskog napretka u pristupanju EU, u narednih nekoliko godina, osim gubljenja kredibiliteta rizikujemo mogli bismo imati veće posljedice, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije