BiH na korak do članstva u WTO, Šarović zadovoljan: Ostala još samo jedna prepreka

Radiosarajevo.ba
BiH na korak do članstva u WTO, Šarović zadovoljan: Ostala još samo jedna prepreka
AA / Mirko Šarović

Bosna i Hercegovina je korak bliže ka punopravnom članstvu u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji (WTO).

Naime, Ukrajina i naša država su uspješno okončale bilateralne pregovore što je bio preduvjet za članstvo, saopćeno je iz Ministarstva privrednog razvoja i trgovine Ukrajine.

"Danas je Bosna i Hercegovina u završnoj fazi 19-godišnjeg procesa pristupanja WTO-u. Sporazum postignut s Ukrajinom važan je preduvjet za konačno okončanje multilateralnih pregovora Bosne i Hercegovine sa svim zainteresiranim zemljama članicama WTO-a ", navodi se u saopćenju.

Kada je riječ o pregovorima o članstvu naše države u WTO-u, Rusija, Brazil i Ukrajina uvjetovali su naše pristupanje nizom carinskih tarifa za koje su zahtijevali da se otklone kako bi te države svoje proizvode mogle plasirati na tržište BiH. Budući da je Ukrajina (nešto ranije i Brazil, op.a.) dala zeleno svjetlo za naše članstvo, sporazum se još mora potpisati samo s Rusijom.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ovu dobru vijest dočekao je na ministarskom sastanku u Makedoniji gdje prisustvuje sastanku ministara poljoprivrede država regiona.

Šarović je kazao je za Radiosarajevo.ba da je očekivao da će Ukrajina donijeti takvu odluku.

„Uložili smo zaista dosta napora u ovim pregovorima“, kratko je poručio Šarović.

Dodao je da su još uvijek u toku pregovori s Rusijom koja je posljednja prepreka na putu ka punopravnom članstvu u WTO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije