BiH izgubila 70 miliona eura. Iz Delegacije EU poručili: 'Vrata za nove projekte nisu zatvorena'

8
A. Sokolović
BiH izgubila 70 miliona eura. Iz Delegacije EU poručili: 'Vrata za nove projekte nisu zatvorena'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ursula von der Leyen

Bosna i Hercegovina ostaje bez najmanje 70 miliona eura (oko 140 miliona KM) bespovratnih sredstava koje je trebala dobiti s početkom jeseni iz fonda predviđenog za Plan rasta za zapadni Balkan, jer su političari iz bh. entiteta Republika Srpska blokirali program reformi na kojem inzistira Europska komisija.

Iz Delegacije EU su za portal Radiosarajevo.ba potvrdili da Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu tranšu finansiranja iz Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je u novembru 2023. godine predstavljen planom, zbog nedostatka političkog koncenzusa u našoj zemlji.

“Vlasti Bosne i Hercegovine dostavile su Europskoj komisiji nacrt Reformske agende koja je neophodna osnova za učešće u Planu rasta za zapadni Balkan. Europska komisija je pripremila svoju ocjenu nacrta Reformske agende BiH i svoje komentare prenijela vlastima u BiH, tražeći da se provedu određene revizije. Međutim, 16. jula, vlasti Bosne i Hercegovine su obavijestile Komisiju da u nedostatku političkog konsenzusa nisu u poziciji da podijele finalizirani tekst”, naveo je glasnogovornik Ferdinand Koenig iz Delegacije EU za portal Radiosarajevo.ba.

Uživo iz Elbasanija sa meča pretkola Lige prvaka: KF Egnatia - FK Borac 2:1, blizu smo penala

Uživo iz Elbasanija sa meča pretkola Lige prvaka: KF Egnatia - FK Borac 2:1, blizu smo penala

Dalje su iz Delegacije EU istakli da je prva tranša od 70 miliona eura bila ugrožena, a sada i konačno izgubljena značajna količina novca predviđena za našu zemlju.

"Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu bezuvjetnu tranšu pred-finansiranja koja je planirana za isplatu nakon ljeta, u iznosu od sedam posto (70 miliona eura, op. a.), te će propustiti značajnu priliku za ranu finansijsku podršku", navodi se u odgovoru.

Problem s dokumentom nastao je zbog tri mjere koje nisu prihvatale vlasti u Republici Srpskoj.

Radi se o uspostavljanju jedinstvenog broja za hitne slučajeve u cijeloj državi, ukidanju entitetskog veta na odluke o dodjeli pomoći iz državnih sredstava te popunjavanju neupražnjenih mjesta u Ustavnom sudu BiH i poštivanje odluka ovog suda.

Podsjetimo, Europska unija, odnosno Europska komisija, su 8. novembra 2023. godine zvanično usvojila i predstavila 'Novi plan Europske unije za rast Zapadnog Balkana', o čemu je portal Radiosarajevo.ba već pisao.

Radi se o programu koji će se aplicirati za zemlje koje imaju status kandidata za EU, a koje dolaze s prostora Zapadnog Balkana.

Što se tiče novca, ukupno je namijenjeno šest milijardi eura za pet zemalja (plus Kosovo). Od ovog novca, dvije milijarde eura bi u ove zemlje došlo kroz grantove, a četiri milijarde kroz dugoročne kredite. Novac bi pristizao u BiH u periodu od 2024. do 2027. godine.

EU uspostavlja fond od šest milijardi eura za podršku Zapadnom Balkanu

EU uspostavlja fond od šest milijardi eura za podršku Zapadnom Balkanu

Naravno, vrijedi istaći da bi se krediti morali vratiti, ali kao i u svim prijašnjim paketima Europske unije za Bosnu i Hercegovinu (i druge zemlje koje pretendiraju na članstvo u EU), radilo bi se o povoljnijim finansijskim uslovima. Što se tiče grantova, oni bi zavisili od projekata za koje bi naša zemlja aplicirala.

Nažalost, prvo od 70 miliona eura je već skoro pa propao. Navodi se kako će 70 miliona eura namijenjenih za BiH biti podijeljeno među drugim državama Zapadnog Balkana koje su svoj Plan reformi poslali, a riječ je o Srbiji, Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

"Ovo je propuštena prilika i nadamo se da će se vlasti BiH uskoro uspjeti dogovoriti.
Komisija nastavlja rad sa vlastima, podržavajući završetak posla po potrebi i raduje se dobijanju Reformske agende nakon što bude politički prihvaćena. Komisija će ga zatim bez odlaganja ocijeniti, kao što je to bio slučaj sa ostalim partnerima, s ciljem njegovog konačnog usvajanja što je prije moguće. Vrata za Bosnu i Hercegovinu nisu zatvorena", naglasio je glasnogovornik Ferdinand Koenig iz Delegacije EU za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije