BiH i Saudijska Arabija jačaju saradnju u oblasti obrazovanja

Fena
BiH i Saudijska Arabija jačaju saradnju u oblasti obrazovanja
/ Foto: MInistarstvo civilnih poslova
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar za za islamska pitanja i vakuf Kraljevine Saudijske Arabije Salih Al aš-Šejh razgovarali su danas u Sarajevu o mogućnostima za saradnju dva ministarstva, prije svega u oblasti obrazovanja.

Ministri su se saglasili da je obrazovanje jedna od ključnih oblasti za razvoj modernog društva, posebno naglašavajući značaj obrazovanja u borbi protiv ekstremizma svih vrsta.

Ministar Osmanović podsjetio je saudijskog kolegu da je u pripremi izrada memoranduma o saradnji dvije zemlje u oblastima obrazovanja, naučne i tehničke saradnje.

"Tradicionalno veliki broj studenata iz BiH studira u Saudijskoj Arabiji. Naša želja je da saradnju proširimo i na način da saudijskim studentima približimo mogućnosti za školovanje u našoj zemlji, ali i kroz razmjenu znanja i iskustava u oblastima nauke i tehnike", rekao je ministar Osmanović.

Razgovarano je o daljnjoj saradnji dviju zemalja, kako u oblasti obrazovanja kao najvećoj investiciji u svijetu, tako i u oblasti kulture, razvoja ekonomija i ulaganja u infrastrukturu, a sve sa kranjim ciljem ulaganja u čovjeka i njegovo blagostanje.

Ministri Osmanović i Salih Al aš-Šejh osudili su djelovanja ekstremističkih skupina, naglašavajući da terorizam koji se čini u ime vjere nema nikakve veze sa islamom.

Istakli su potrebu borbe na svim nivoima, uključujući obrazovni i ideološki, protiv svih oblika ekstremističkog djelovanja, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije