Sporni intervju / BHRT: Uređivačka politika je naša stvar

06. 11. 2017. u 18:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 74

Pitanja iz domena uređivačke politike u Javnom RTV servisu Bosne i Hercegovine imaju relevantnu adresu unutar ove medijske kuće, a to je njen menadžment i uredništvo.

Odluke donesene na tom nivou, pa tako i ona u vezi sa intervjuom s direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović, su legalne i legitimne. Svakom djelovanju, izvan zakonskih i statutarnih okvira, jasno je, nedostaje legitimitet i predstavlja direktan i/ili latentan pristisak na uređivačku nezavisnost Javnog servisa BiH.

Upravni odbor BHRT-a suočava se i bavi mnogo većim problemima, koji nadilaze retoričke dileme i populističe istupe. Zbog višegogodišnjeg flagrantnog kršenja Zakona o Javnom RTV sistemu uništen je sistem finansiranja javnih emitera u BiH i to je BHRT dovelo do izdisaja. I umjesto da se prekršioci zakona, bez izuzetaka, po zakonu, sankcioniraju i, po zakonu, uvedu u legalne tokove, požar se gasi benzinom, a državni javni emiter sporadično priključuje na aparate za disanje, tek da se kaže da je neko nešto preduzeo.

Upravni odbor BHRT-a, u saradnji s menadžmentom kuće, okupiran je rješavanjem sistemskih problema, koji su, zbog višegodišnje nebrige i zapuštenosti, doveli naših 835 radnika na ivicu egzistencije, do višemilionskih dugovanja po osnovu ličnih primanja zaposlenih, socijalnog, zdravstvenog osiguranja, učestalih blokada računa, tužbi dobavljača....

Upravni odbor BHRT-a istrajaće u zahtjevima da se zakoni poštuju i provode i, koristeći sva legalna i legitimna sredstva, utiče na finansijsku konsolidaciju i stabilizaciju Javnog servisa BiH i uvažavanja njegove uloge i statusa unutar Javnog RTV sistema BiH, te će insistirati na poštovanju novinarskih kodeksa, ne upličući se u uređivačku politiku kuće.

Orkestrirana podrška, kako institucija tako i cjelokupne javnosti, u tom smislu je dobrodošla, napominju u saopćenju iz Upravnog odbora BHRT-a.

KOMENTARI (4)