Bh. parlamentarci za dva vozila platili 180 hiljada KM

BIRN - Justice Report
Bh. parlamentarci za dva vozila platili 180 hiljada KM
/ Audi A6
U Parlamentu BiH su za vrijeme godišnjih odmora korištena službena vozila, a nisu ni navođeni razlozi trošenja novca za reprezentaciju, utvrdili su državni revizori.

Ured za reviziju institucija BiH je u izvještaju za prošlu godinu naveo za Parlament BiH da su primijećeni slučajevi korištenja vozila za vrijeme godišnjih odmora i navođenja velikih iznosa lokalne vožnje u putnim nalozima.

Prema izvještaju, Parlament BiH raspolaže sa 13 službenih automobila. Od toga šest ih je predviđeno za članove kolegija domova, koji imaju pravo na stalno korištenje, dok se ostali koriste za službene zadatke.

Revizori su konstatovali da su u skupštini unaprijedili evidencije o korištenju vozila, ali je uočeno da internim pravilnikom ove institucije nije precizno definisano korištenje automobila za stalnu upotrebu, kao, naprimjer, u vrijeme godišnjeg odmora.

U izvještaju je također navedeno da je skupština platila blizu 180.000 konvertibilnih maraka (KM) za dva automobila koja su isporučena ove godine. Radi se o Passatu plaćenom 66.900 KM, te Audiju A6 za koji je izdvojeno oko 112.000 KM.

Iz Parlamenta je ranije rečeno da Audijem upravlja Josip Bešlić vozeći Borjanu Krišto, drugu zamjenicu predsjedavajućeg Predstavničkog doma. Pojasnili su da se zbog karakteristika tenderske dokumentacije nije mogao nabaviti jeftiniji automobil i da se radi o najpovoljnijoj ponudi.

Prošle godine je skupština na reprezentaciju potrošila oko 116.000 KM. Pravo na reprezentaciju imaju članovi kolegija oba doma i Sekretarijata, predsjedavajući komisija, parlamentarni vojni povjerenik i drugi.

Revizori navode da se na računima reprezentacije za prošlu godinu uglavnom nalaze hrana i piće, a za što ne postoji popratna dokumentacija. “Na ovaj način ne može se utvrditi da li su sredstva korištena za odobrene namjere”, navode revizori.

Ured za reviziju institucija BiH dao je Parlamentu rok do sredine septembra da dostave odgovor na ovaj izvještaj. Revizorski izvještaj se odnosi na 2015. godinu i još nije objavljen na internet stranici Ureda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije