Bh. parlamentarci zarađuju sedam puta više od prosječne plaće

Anadolija
Bh. parlamentarci zarađuju sedam puta više od prosječne plaće
Bh. parlamentarci su najplaćeniji u regiji i zarađuju sedam puta više od prosječnog građanina.

Većina poslanika u crnogorskom parlamentu prima plaće u iznosu četiri prosječne zarade u državi, zahvaljujući izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru. Crnogorski parlamentarci prednjače i kada su u pitanju zarade njihovih kolega u regionu, odnosno njihovi iznosi u odnosu na prosječna primanja u tim državama.

Poslaničke zarade u Crnoj Gori značajno su skočile nakon izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru. Prema ovom zakonu, koji je predložila Vlada, a u Skupštini izglasali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), manjinskih partija, Liberalne partije i Pozitivne Crne Gore, čak polovini poslanika plaća iznosi 2.000 eura, ili blizu tog iznosa.

Tako poslanici za mjesec dana prime četiri puta više novca nego obični građani, jer je prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore (MONSTAT), prosječna plaća u državi 499 eura.

Kada se uporede primanja poslanika u Skupštini Crne Gore s onima u širem regionu, i njihov odnos sa prosječnim primanjima građana, podaci govore da crnogorski parlamentarci primaju znatno više.

U Srbiji i Hrvatskoj, na primjer, parlamentarci zarađuju dva i po puta više nego prosječan građanin.

U Mađarskoj i Rumuniji razlika je svega 400 eura, dok su, recimo, u Bugarskoj primanja poslanika gotovo izjednačena sa zaradama građana. Izuzetak u regionu je BiH, gdje poslanici primaju skoro sedam puta više od prosjeka u toj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije