Crna statistika: U ovoj godini ubijeno 14 žena, žrtava porodičnog nasilja

Fena
Crna statistika: U ovoj godini ubijeno 14 žena, žrtava porodičnog nasilja
0 / Ilustracija: Svako nasilje nad ženama treba prijaviti
U Srbiji je od početka godine, računajući i sinoćnje zločine u Žitištu i u Knjaževcu, u porodičnom nasilju ubijeno 14 žena,

U odgovoru na pitanje kako stati na put toj crnoj statistici i masovnim ubistvima stručnjaci ukazuju na važnost uloge nadležnih institucija u praćenju poslije razvodnih prilika u porodicama.

Sinoćnja tragedija u Žitištu, kada je Siniša Zlatić (38) ubio pet, a 20 ljudi ranio, pa nakon toga i vijest da je muž nožem usmrtio ženu u Knjaževcu nastavak su crne statistike.

Povod je, kažu stručnjaci, ogromna količina bijesa, ljutnje, neispunjenih očekivanja, ali i psihijatrijske bolesti, kojima aktualne vremenske prilike nikako ne idu na ruku.

"Od početka godine u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 14 žena", kaže za Tanjug koordinatorica 'Sigurne kuće Beograd' Vesna Stanojević.

Stanojević primjećuje da se zločini poput zločina u Žitištu javljaju periodično u Srbiji, pa bi po njezinom mišljenju, zato trebalo malo više da se analizira i povede računa o kojim ljudima je riječ.

"Moramo ozbiljno da se zapitamo zašto se ništa ne radi na oduzimanju tog nelegalnog i legalnog oružja, pa dolazimo u situaciju da se svi pitaju što se ovo događa... Imam utisak da svake godine pričamo isto, svi smo iznenađeni, nekoliko dana ćemo o tome da pričamo i to će na tome da se završi", navodi Stanojević.

Dodaje da je očigledno da se u brojnim slučajevima razvod ne okončava samim tim aktom, da se i dalje ispoljavaju znakovi ljubomore.

Zbog toga je neophodno da se institucije i nakon razvoda bave nasilnicima, kako bi vidjeli koliko patologije u tim procesima ima i kako ne bi došlo do slučajeva od kojih se cijela Srbija zgrane.

Kao glavni povod za masovna ubojstva kriminolog Zlatko Nikolić navodi neispunjena očekivanja, budući da ona nikada nisu ispunjena u onoj mjeri u kojoj neko očekuje.

"Puno toga se dogodi, pa to doživljavamo kao posebno razočarenje, naročito kada su u pitanju bračni odnosi. To ostavljanje, plus sa malim djetetom, plus vrlo brzo vraćanje u život partnera bio je okidač za čovjeka koji je najvjerojatnije bio povučen, tih i neupadljiv", rekao je Nikolić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije