Europarlamentarci poručili bh. političarima: Ne tratite vrijeme

Fena
Europarlamentarci poručili bh. političarima: Ne tratite vrijeme
Neshvatljivo je da se u Mostaru ne mogu organizirati lokalni izbori poručili su našim političarima izaslanici Europskog parlamenta po dolasku u Mostar.

U prijepodnevnim satima su održani pojedinačni sastanci s predstavnicima gradskih odbora SDA, SDP-a BiH, DF-a i HDZ-a BiH, a u nastavku posjeta europarlamentarci će razgovarati s predstavnicima županijskih i federalnih vlasti.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda imao je kratku i jasnu poruku za bh. političare.

"Ne tratite vrijeme. To je jedina poruka koju imam. Za nas je neshvatljivo da se u Mostaru ne mogu organizirati lokalni izbori", kazao je Preda u izjavi za novinare.

Hrvatski europarlamentarac Andrej Plenković kazao je kako eurozatupnici u Mostar donose poruku optimizma i poruku potpore Europskog parlamenta, dodavši kako je od iznimnog značenja za Bosnu i Hercegovinu da se gorući problemi konačno počnu rješavati.

"Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu kontinuirano drže temu BiH visoko na dnevnom redu institucija Europske unije i glavni smo zagovornici ubrzanja dinamike europskog puta vaše zemlje. Za ukupnu sliku koju Europska unija ima prema BiH važno je da se počnu rješavati pitanja poput ovoga demokratskog zastoja u Mostaru, prije svega u skladu sa zakonima BiH, ali u europskom duhu i prema standardima članica zemalja Europske unije - istaknuo je Plenković.

Europarlamentarac Tonino Picula upozorio je kako situacija u Mostaru ne opterećuju samo odnose na lokalnoj razini, već šalje i lošu sliku o cijeloj državi.

"Situacija u Mostaru je pokazatelj stanja u kojemu političke opcije ni nakon toliko vremena od potpisivanja Daytonskog sporazuma nisu u stanju riješiti jedan problem tzv. dejtonske kategorije", kazao je Picula.

Po njegovim riječima, nakon podnošenja aplikacije za članstvo u Europskoj uniji BiH se vratila u fokus interesa europskih zemalja, ali bi ponovno mogla izaći iz fokusa ako se unutar zemlje ne počnu rješavati problemi poput izbora u Mostaru ili objave rezultata popisa stanovništva.

Predsjednik Gradskoga odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba nakon sastanka s europskim izaslanstvom izjavio je kako se moraju početi provoditi odluke Ustavnog suda, ako se želi ići prema Europskoj uniji.

"Mi smo europskim parlamentarcima kazali kako Mostar nema izbora zato što su pravila koja tretiraju to pitanje bila neustavna i diskriminacijska. Skrenuli smo im pozornost i na to da dijelovi nametnutoga gradskoga statuta nisu u skladu s međunarodnim sporazumima o građanskim i političkim pravima", kazao je Džeba.

Dodao je kako se za početak trebaju ispoštovati odluke Ustavnog suda, održati izbori u Mostaru, a zatim, u okviru Gradskoga vijeća, razgovarati o samoj organizaciji i ustroju Grada Mostara.

Predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić kazao je kako je zajednički prijedlog SDA i SBB-a minimum ispod kojeg se ne može ići te da taj prijedlog predstavlja dobru osnovu za daljnje razgovore o izmjeni Izbornog zakona.

"Mi smo također stava da se treba u paketu razgovarati o izmjenama Izbornog zakona i izmjenama Statuta Grada Mostara", dodao je Marić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije