Bh. parlamentarci o odlukama NSRS: Dosta izražavanja zabrinutosti, OHR mora reagirati

4
L. M.
Bh. parlamentarci o odlukama NSRS: Dosta izražavanja zabrinutosti, OHR mora reagirati
FOTO: Radiosarajevo.ba / Magazinović/Zvizdić/Kojović

Narodna skupština RS na posljednjoj sjednici usvojila je u formi Nacrta zakon o VSTV RS. Tim povodom, oglasili su se državni parlamentarci na press konferenciji, Denis Zvizdić, Predrag Kojović i Saša Magazinović.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Kolegija Predstavničkog doma Paralmentarne skupštine BiH, govorio je o odlukama NSRS o donošenju entitetskog zakona o VSTV i formiranje ovog tijela.

"Ovaj zakon je direktno uporen protiv odluka Ustavnog suda BiH, nema kompromisa kada govorimo o državnoj imovini, država ostaje jedini titular. Sve procedure moraju biti izglasane u Paralamentarnoj skupštini.

Za vikend se igra derbi sezone u Sarajevu: Poziv navijačima za spektakl i plasman u Premijer ligu

Za vikend se igra derbi sezone u Sarajevu: Poziv navijačima za spektakl i plasman u Premijer ligu

Velika je obmana u bh. entitetu RS da je bilo ko protiv infrastrukturnih projekata, ali takve odluke se ne mogu odnositi jednostrano, o njima ne odlučuje vlada entiteta ili nižih nivoa vlasti, o tome odlučuje PSBiH.

Takve ideje sigurno neće proći i mi ćemo iskoristiti sva pravna sredstava da dokažemo da je riječ o anti-ustavnom zakonu, pozivamo institucije koje mogu reagirati u ovom trenutku. Vrijeme je da sa retorike prijeđemo na djela. Vlada i Skupština RS su sve crvrene linije prešle, iskazivanje zabrinutosti više nije dovoljno, OHR mora djelovati u skladu sa svojim ovlaštenjima", zaključio je Zvizdić.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u PD PS BiH, govorio je o zakonu o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

"Možemo reći da je ovaj zakon predložen da ne bude usvojen kako bi poslužio politici Dodika da nastavi raditi ono što je naumio. Zakon je predložen u hitnoj proceduri, znate da to znači uzmi ili ostavi. Ovo je predloženo kao zaseban zakon, zamislite da svako krivično djelo ima svoj zakon. Ima konkretan razlog zašto je to tako, ukoliko bi ovo bile izmjene Krivičnog zakona BiH onda bi se u preambuli morali napisati sve izmjene Zakona uključujući i Inzkovu.

Zakon manipulira pojmom genocida i većina zastupnika ne želi da razogovara o otme. Ovo je predloženo s namjerom da ne bude usvojen", naveo je Magazinović.

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke, komentirao je formiranje zakona o VSTV-u RS.

"Da se forimira entitetski VSTV, ravnopravnost građana nestaje. Kada je Dodik krenuo u politički secesionizam, naveo je preko 150 zakona koji namjeravaju donijeti. Odlučio se na ona područja koja su koruptivno najriskantnija. 

Svi su, uključujući i mene, zasićeni izražavanjem zabrinutosti. Naši pravni timovi će pokrenuti proceduru da se uputi apelacija za antiustavno djelovanje. Apelovao sam na kolege, da smo pokazali preveliku političku korektnost prema kolegama iz RS. Mi smo glasali za njih, za kredite u gradovima iz RS, Zvorniku. Imamo i mi u FBiH stvari koje su na čekanju i koje su nam važne.

Da bi se spriječila neka odluka, oni ipak moraju doći na sjednicu i ne glasati. Mi moramo pokazati da ova država može funkcionisati, da je predvidjela u Ustavu ovo bahato ponašanje", rekao je Kojović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije