Bh. općina dobila spor: Lutrija RS im isplatila 1,2 miliona KM

1
Radiosarajevo.ba
Bh. općina dobila spor: Lutrija RS im isplatila 1,2 miliona KM
Radiosarajevo.ba / Zanimljiv spor dobila Općina Prnjavor

Na račun Općine Prnjavor uplaćena su sredstva od Lutrije RS u iznosu od 1.205.630,00 KM, a na osnovu poreza na glavni loto dobitak.

Lutrija RS je bila dužna uplatiti 954.818,00 KM osnovnog duga, plus preko 251.000, 00 KM pripadajućih zateznih kamata, obzirom da osnovi dug nije uplaćen blagovremeno.

Spor je počeo nakon što je u septembru 2019. godine "Lutrija Republike Srpske" objelodanila da je u Prnjavoru izvučen glavni loto dobitak u iznosu od 3,2 miliona KM.

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

"Prnjavor je jedina lokalna zajednica koja je, prije svega, shvatila da joj ovaj porez pripada. Pokazali smo da se borimo za interes građana i lokalne zajednice, borili smo se i izborili, cjelokupan iznos sredstava se nalazi na računu opštine Prnjavor", izjavio je Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor.

"Cjelokupan iznos koji smo potraživali od Lutrije RS, uplaćen je prošle sedmice. Ranije smo izjavili da je lutrija dužna da opštini uplati iznos od 954.818.KM, plus pripadajuće kamate za cijeli taj period, a s obzirom da nisu uplatili na vrijeme i da smo mi skoro tri godine vodili pravnu bitku, mi smo do današnjeg dana naplatili ukupan iznos od 954.818. KM osnovnog duga i preko 250.000 KM zakonske zatezne kamate.

Iznos se nalazi na računu opštine Prnjavor i mi smo i ranije govoriili da će taj iznos biti upotrijebljen za izgradnju sportske sale. Zadovoljstvo mi je što je naša opština jedina lokalna zajednica koja je shvatila da je ovo porez koji pripada lokalnoj zajednici i izborili smo se za to", rekao je Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor, prenosi Radio Prnjavor.

Naveo je da je prije tri godine, kada se krenulo u cijelu priču, bilo je mnogo skeptičnih, ali da danas može da se konstatuje da se pokazalo kako se bori za interese građana i lokalne zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije