Bh. oficir u Hagu: Presudom je utvrđeno da je Hrvatska bila agresor

S. H.
Bh. oficir u Hagu: Presudom je utvrđeno da je Hrvatska bila agresor
Presuda haškoj šestorki kao finalni zapis Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju tretira stanje konflikta u BiH, rekao je bošnjački oficir za vezu sa Tribunalom Amir Ahmić.

"Presudom je utvrđeno da je Hrvatska bila agresor, dokazan je udruženi zločinački poduhvat (UZP), kao i da je pod vodstvom Franje Tuđmana donesena odluka o agresiji. Također dokazana je i hrvatska okupacija na dijelovima Bosne i Hercegovine", prokomentirao je Ahmić za Radiosarajevo.ba.

Šta bi Bosna i Hercegovina mogla uraditi nakon što je donesena presuda kojom se dokazuje da je Hrvatska u BiH učinila agresiju odluka je političke naravi, rekao nam je Ahmić navodeći kako je ovom presudom završena priča koja se zove Herceg-Bosna. 

Ahmić je za naš portal prokomentirao i propust osiguranja koji je omogućio da Slobodanu Praljku bude dostavljen otrov kojim je počinio samoubistvo u sudnici Haškog tribunala.

"Podbačaj je to cijelog sigurnosnog sistema. Sva odgovornost je na osiguranju koje je pod UN-om, što je ujedno i skandal", rekao je Ahmić napominjući kako su prije izricanja presude Ratku Mladiću žrtve poslale nekoliko pisama Tribunalu kojima su tražile da se podignu mjere sigurnosti u Hagu, jer su očito vidjeli opasnost.

Ahmić smatra da je osiguranje uhvatila letargija s obzirom da je ovo posljednja presuda Haškog tribunala, te da Tribunal prestaje sa radom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije