Šehić: Hrvatski političari koriste hašku presudu protiv vlastitog naroda

A. D.
Šehić: Hrvatski političari koriste hašku presudu protiv vlastitog naroda
Foto: Arhiv / Vehid Šehić

Politički analitičar i ekspert za ustavno pravo Vehid Šehić izjavio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba kako smatra da današnja presuda haškoj šestorci za udruženi zločinački poduhvat u kojem je dokazano da je bivši državni vrh Hrvatske učestvovao u ratu u BiH neće dugoročno ostaviti posljedice na BiH i region.

Čelnici "Herceg-Bosne" osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat u kojem je dokazano da je bivši državni vrh Hrvatske učestvovao u ratu u BiH.

"Presude su uvijek korištene za dizanja poltičkih tenzija. Neću nikada prihvatiti da je Haški tribunal poltički sud. Da li je bilo političkih utjecaja, ja to ne znam.  Mi se moramo vratiti u sadašnje vrijeme. Treba se okrenuti budućnosti i ostaviti stručnjacima da se bave ideologijama", kazao je Šehić.

Naveo je da ne treba ni likovati nad ovim presudama.

"Ohrabren sa izjavama predsjednika logoraša koji žele da grade zajednički život, a to možemo samo ako se suočimo s istinskim činjenicama, da bilo kome ne padne napamet da ponovo počini ratne zločine. Mora se graditi odnos prema žrtvama, pa su stoga izjave pojednih političara apsolutno neprihvatljive", kazao je Šehić.

On se osvrnuo i na prve reakcije hrvatskih političara, a prevashodno predsjednika HDZ-a Hrvatske Andreja Plenkovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića.

"Ova presuda apsolutno nije protiv hrvatskog naroda, jer se u presudi govori o invidivualnim kaznama. Apsolutno je neprihvatljivo prikazivanje stvari tako da se odgovornost prebacuje na narode. Vidimo da političari vrlo često koriste svoj narod. Upravo braneći sebe i politike koje su nekada bile, oni za sve optužuju svoj narod. S druge strane upravo potlike koje su narode uvodile u rat treba sankcionirati, a narode štiti od kolektivne odgovornsti", zaključio je Šehić.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije