Čelnici "Herceg-Bosne" osuđeni na ukupno 111 godina zatvora

A. B.
Čelnici "Herceg-Bosne" osuđeni na ukupno 111 godina zatvora
Pred sudom u Hagu danas je haškoj šestorci izrečena drugostepena presuda u predmetu "Prlić i ostali".

Osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat u kojem je dokazano da je bivši državni vrh Hrvatske učestvovao u ratu u BiH.

Prliću je Žalbeno vijeće Haškog tribula potvrdilo kaznu od 25 godina zatvora, ali će mu biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru.

Žalbeno vijeće MKSJ je potvrdilo kaznu Bruni Stojiću od 20 godina zatvora. Isto se dogodilo i u slučaju Slobodan Praljak kojem je također potvrđena drugostepena presuda od 20 godina zatvora, a njegovo izricanje presude obilježio je incident kada je Praljak u sudu u Hagu popio čašicu s otrovom. Nakon što je prevezen u bolnicu, preminuo je.

Potvrđena je i prvostepena presuda Milivoju Petkoviću od 20 godina zatvora. Valentinu Ćoriću potvrđena je kazna zatvora od 16 godina. Berislav Pušić dobio je 10 godina zatvora.

Podsjećamo da je ranije raspravno vijeće ustanovilo da je sredinom januara 1994. počeo postojati udruženi poduhvat čiji je cilj stvaranje hrvatskog entiteta u BiH čime bi se omogućila remodifikacija hrvatskog naroda. Cilj je bila dominacija Hrvata u BiH, "s ciljem etničkog čišćenja muslimana" iz hrvatske republike BiH. 

Raspravno vijeće zaključilo je da su žalitelji bili učesnici zločina i osuđeni su za zločine protiv čovječnosti (ubistvo, progon, prislno premještanje, deportaciju, nehumana djela, nečovječno postupanje, uništavanje imovine, te uništenje institucija posvećenih vjerili i obrazovanju, protupravne napade na civile i protupravno terorizizanje civila). Prlić, Stojić, Petković i Čojić su osuđeni za silovanje i seksualno nasilje, a svi žalitelji osim Pušića i za pljačku i oduzimanje imovine velikih razmjera.
 
Žalbeno vijeće je usvojilo dijelove žalbi za UZP, a naročito u slučaju Valentina Ćorića. Žalbeno vijeće smatra da je okupacija činjenično pitanje koje treba ispitati od slučaja do slučaja i odbacilo je dijelove žalbi da se sukob HVO i Armije BiH dešavao samo gdje su se vodile borbe.
 
Kada je riječ o pripadnicima muslimanima HVO-a, optuženi tvrde da ratne zločine ne mogu počiniti vojnici nad pripadnicima vlastitog naroda, da je raspravno vijeće ispravno uzelo u obzir lojalnost pripadnika muslimana HVO-a, a ne samo državljana. Žalbeno vijeće nalazi da nije pokazano postojanje nikakve greške.
 
Na suđenju je navedeno da je HVO protpupravno zatvorio više od hiljadu muslimanskih civila i držao ih u nehumanim uslovima i pretrpanima prostorijama te da su mnogi otišli dobrovoljno te da je njihovo premještanje bilo neophodno radi njihove sigurnosti.
 
Sudsko vijeće je zaključilo da su vojnici HVO-a koristili kamione u premještanje, ispaljivanje vatre da bi ih natjerali da uđu. Sudsko vijeće je zaključilo da je Praljak dijelio odgovornost za surove uvjete i odbacilo je njegovu žalbu. Primarni cilj HVO-a je bio da se uzrokuje materijalna i psihička šteta stanovništvu u Mostaru.
 
Sudsko vijeće je oslobodilo žalitelje za zločine i bombardiranje u vezi Starog mosta. Također je utvrđeno da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrđeno je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.
 
 Podsjećamo, haška šestorka se dobrovoljno predala i prevezeni su u pritvor ICTY-a 5. aprila 2004. Prvostepena presuda im je izrečena 29. maja 2013. godine.

Današnja presuda hrvatskoj šestorci, Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, posljednja je u historiji Tribunala u Hagu. ICTY će 21. decembra, zatvoriti svoja vrata.

Istovremeno, bit će otvoreni svi arhivi ovoga suda te će analitičari i historičari početi obiman i dalekosežan proces utvrđivanja svih činjenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije