BH novinari uputili protestno pismo Janši zbog objave o Avdi Avdiću

7
Radiosarajevo.ba
BH novinari uputili protestno pismo Janši zbog objave o Avdi Avdiću
Foto: EPA-EFE / Janez Janša

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je danas protestno pismo premijeru Republike Slovenije Janezu Janši, izrazivši duboku zabrinutost zbog jučerašnje objave na Janšinom zvaničnom Twitter nalogu u kojoj se najavljuje “suđenje za više krivičnih djela” novinaru Avdi Avdiću.

“Vašu objavu sa Twittera, to jest prenošenje komentara slovenačkog novinara Luke Perša, jutros su objavili brojni bosanskohercegovački mediji, protumačivši je kao direktnu prijetnju i pritisak na novinara Avdića zbog tekstova koji su objavljivani na njegovom portalu Istraga.ba, a u kojima se spominje i Vaše ime, kao i imena Vaših najbližih saradnika”, navodi se.

Bez bilo kakve namjere da ulazimo u detalje o Avdićevom novinarskom izvještavanju, Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari, kao krovne novinarske organizacije koja okuplja medijske profesionalce iz cijele Bosne i Hercegovine, smatra da je nedopustivo da Vi, kao predsjednik Vlade Republike Slovenije, na Twitteru javno ‘prozivate’ bilo kojeg novinara, a pogotovo da takvim činom indirektno dajete podršku krivičnim progonima novinara Avdića zbog njegovog novinarskog rada”, navodi se u pismu UO BH novinara upućenom Janši.

Upravni odbor BH novinara naglašava kako je posebno zabrinjavajuće, ali i znakovito što je Janša ovakvu objavu podijelio 3. maja, na Svjetski dan slobode medija, kada sve demokratske države svijeta i njihovi predstavnici daju punu podršku nezavisnom, istraživačkom i slobodnom novinarstvu, u savremenim društvima prihvaćenom kao imperativ koji se nikada ne smije zanemariti.

“Naravno da Vi, kao i bilo koji drugi građanin, imate pravo da budete nezadovoljni tekstovima koje o Vama objavljuju mediji u Sloveniji, BiH ili bilo gdje drugo. Međutim, sigurni smo da Vam je poznato kako se, u okvirima Evropske unije, čija je ponosna članica i Republika Slovenija, takva vrsta nezadovoljstva ne rješava krivičnim progonima novinara od strane javnih zvaničnika, već demantijima neistinitih navoda i eventualno sudskim tužbama za klevetu.”

“To je jedini demokratski ispravan način regiranja u slučajevima kada je neko nezadovoljan načinom pisanja pojedinih novinara. Da još jednom naglasimo – krivični progon novinara zbog njihovih tekstova ili samo najava takvih postupaka predstavljaju perfidni pokušaj cenzure i zaustavljanja novinara u istraživanju tema od javnog značaja”, stoji u pismu Upravnog odbora BH novinara predsjedniku Vlade Republike Slovenije.

Iz BH novinara najavili su da će ovo protestno pismo poslati i kolegama iz Udruženja novinara Slovenije i svih drugih novinarskih udruženja u regiji Zapadnog Balkana, kao i sa svim EU institucijama, uključujući i Evropski parlament.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije