BH novinari: Rukovodstva javnih servisa moraju prestati da rade u interesu politike!

1
Radiosarajevo.ba
BH novinari: Rukovodstva javnih servisa moraju prestati da rade u interesu politike!
Print Screen / BHRT

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari daje punu podršku Samostalnom sindikatu radnika BHRT-a u njihovim zahtjevima za hitno rješavanje brojnih problema zbog kojih je ugrožena egzistencija uposlenika ovog javnog servisa, kao i buduće poslovanje BHRT-a.

Podsjetimo, uposlenici BHRT-a su prije tri dana održali protest upozorenja povodom blokade računa BHRT-a, čime je onemogućeno izmirivanje radničkih primanja, potpuno ugrožen ionako otežan rad i funkcionisanje BHRT-a, te u pitanje dovedena egzistencija stotina radnika i njihovih porodica.

Saopćenje Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari prenosimo u cijelosti:

Upozorenje za vozače: Od danas obustavljen saobraćaj na autoputu u smjeru Bradina-Tarčin

Upozorenje za vozače: Od danas obustavljen saobraćaj na autoputu u smjeru Bradina-Tarčin

"Ovakva situacija posljedica je odluke rukovodstva RTRS-a da se prestane uplaćivati RTV taksa na zajednički račun BHRT-a, što predstavlja kršenje Zakona o javnom RTV sistemu, a zbog čega BHRT sada potražuje više od 54 miliona KM od RTRS-a po osnovu naplaćene RTV takse u Republici Srpskoj.

Upravni odbor Udruženja BH novinari naglašava da je neuplaćivanje RTV takse na zajednički račun politička odluka RTRS-a i ekonomska ucjena koja se ne može ni na koji način opravdati i tolerisati. Zbog međusobnih političkih igara i zastupanja interesa različitih centara moći, uposlenici BHRT-a, ali i entitetskih javnih servisa – RTRS-a i Federalne televizije, nikada nisu bili u težem i neizvjesnijem položaju. Niska primanja radnika, dugovanja za doprinose, zastarjela oprema, nemogućnost otkupa medijskih prava, samo su neki od problema sa kojima su suočeni javni servisi, a što u konačnici rezultira nekvalitetnim programskim sadržajima koji se nude gledaocima.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da će od početka 2022. godine veći dio teritorije BiH ostati bez prijema analognog zemaljskog signala BHT i FTV. BHRT time polako gubi epitet javnog servisa jer više neće biti u mogućnosti da signalom pokrije 95 % teritorije BiH, što je njihova zakonska obaveza, a uposlenici koji rade na tim stanicama su opravdano zabrinuti za svoja radna mjesta.

Podsjećamo da je uspostava sistema stabilnog finansiranja javnih servisa u BiH jedan od 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti na putu ka članstvu u Evropsku uniju. U posljednjem izvještaju Evropske komisije za BiH navodi se, između ostalog, da su „tri javna RTV servisa i dalje izložena političkom utjecaju, posebno putem politički kontroliranih upravnih odbora, sa zabrinjavajućim trendom autocenzure“, kao i da država i dalje nema odgovarajući model naplate RTV taksi, kako je predviđeno zakonom.

Upravni odbor BH novinara upozorava da rukovodstva javnih servisa moraju prestati raditi u interesu politike, a početi da rade u interesu građana BiH i svojih uposlenika! Pozivamo predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnike međunarodne zajednice, da se hitno angažuju na rješavanju navedenih problema i spriječe da se dovede u pitanje opstanak javnih servisa, a njihovim uposlenicima omogući dostojanstven rad u ekonomski stabilnom ambijentu", navodi se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije