BH novinari: Prijavite svaku vrstu političkih, interesnih ili ideoloških pritisaka Liniji za pomoć

0
Radiosarajevo.ba
BH novinari: Prijavite svaku vrstu političkih, interesnih ili ideoloških pritisaka Liniji za pomoć
Foto: Ilustracija / BH novinari

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputilo je pismo - apel svim medijima u Bosni i Hercegovini, zbog, kako kažu, neprihvatljive radikalizacije javnog prostora u našoj zemlji i doslovnog prenošenja izjava političara ili takozvanih analitičara kroz medijske sadržaje, koji ne služe informativnim potrebama građana i njihovom pravu na objektivno, sveobuhvatno i tačno informisanje.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Poštovane kolegice i kolege, urednici/ce i novinari/ke medija u BiH,

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Novinarke u Sarajevu sve češće žrtve verbalnog nasilja političara

Novinarke u Sarajevu sve češće žrtve verbalnog nasilja političara

Potaknuti pojačanim tenzijama u javnom prostoru i iskustvima ranijih predizbornih perioda obilježenih pritiscima na novinare u Bosni i Hercegovini, ohrabrujemo vas da svaku vrstu političkih, interesnih ili ideoloških pritisaka, prijetnji ili zastrašivanja prijavite Liniji za pomoć novinarima Udruženja/udruge BH Novinari, kao i nadležnim policijskim i pravosudnim istražnim organima.

Vrijeme pred nama bit će izazovno za novinarsku struku: jačanje nacionalizma, političke manipulacije, ideološke konfrontacije i prijetnje, samo su neki od fenomena koje možemo očekivati u predizbornom periodu. Navedenom svjedočimo već danas, još snažnija radikalizacija javnog komunikacijskog prostora uslijedit će u periodu zvanične, izborene kampanje u septembru.

Vodeći nacionalni lideri već su jedan broj medija uvukli u svoje političke igre, tretiraju ih kao moćno sredstvo političke i nacionalističke propaganda, a ne profesionalnog i objektivnog izvještavanja u interesu cjelokupne javnosti. Svjedočimo također nekritičkom prenošenju izjava politčara, ostrašćenih i tzv. analitičara i stručnjaka, kao i direktnom kopiranju njihovih statusa sa društvenih mreža u medijske sadržaje, bez novinarske analize i pluralisitčkog pristupa.

BH novinari: Pozivamo medije na bojkot Dodika, dok ne dobiju javno izvinjenje

BH novinari: Pozivamo medije na bojkot Dodika, dok ne dobiju javno izvinjenje

Ovakvi postupci urednika/ca ozbiljno dovode u pitanje javnu funkciju i kredibilitet medija, a građane lišavaju osnovnog ljudskog prava na pristup objektivnim, sveobuhvatnim i tačnim informacijama. 

Stoga apeliramo na sve vas da u interesu demokratskog razvoja ovog društva, novinarske etike i standarda struke, u ovo osjetljivo vrijeme birate sagovornike kojima dodjeljujete ekspertski ili informativni prostor u vašim medijima; da objektivno, privrženo miru, demokratiji i vladavini prava obavljate svoj posao, uz potreban kritički pristup i jednaku distancu prema svim sagovornicima. Ohrabrujemo vas da ostanete moćna snaga društvenog korektiva, te da računate na strukovno savezništvo i profesionalnu podršku.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima imaju mrežu 22 advokata iz svih dijelova države. Putem BH novinara, možete im se obratiti već danas i koristiti njihovu besplatnu pravnu i stručna pomoć u slučaju napada, prijetnji ili pokušaja da vas politički i nacionalni lideri prisile na rad u njihovom interesu a ne u interesu javnosti i građana", saopćio je Upravni odbor BH novinara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije