Novinarke u Sarajevu sve češće žrtve verbalnog nasilja političara

12
Radiosarajevo.ba
Novinarke u Sarajevu sve češće žrtve verbalnog nasilja političara
Foto: SDP/Radiosarajevo.ba / Nikšić/Konaković

Upravni odbor Udruženja BH novinari izražava javni protest zbog krajnje neprimjerenog i uvredljivog ponašanja predsjednika stranaka Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Narod i pravda (NiP), Nermina Nikšića i Elmedina Konakovića, prema predstavnicima medija u Kantonu Sarajevo.

Kako je objavio portal televizije N1 Sarajevo, na vrlo bahat način predsjednik SDP-a Nermin Nikšić zaustavio je danas novinarku N1 Sunčicu Šehić na izlazu iz sale nakon press konferencije, hvatajući je za ruku, te joj više puta ponovio da je "jadna" zbog pitanja koje je postavljala na press konferenciji.

Pitanja reporterke Šehić jučer se nisu svidjela ni predsjedniku NiP-a Elmedinu Konakoviću koji je ovoj novinarki, između ostalog, rekao da je "nervozna" i "ljuta što je napustila TVSA" pa se zato, kako je zaključio Konaković, "na njemu iživljava".

U Nogometni savez BiH stiglo pismo Irfana Peljte: Oglasili se hitnim saopćenjem

U Nogometni savez BiH stiglo pismo Irfana Peljte: Oglasili se hitnim saopćenjem

Neprimjeren i nekulturan odnos prema novinarima nije stran ni premijeru Sarajevskog kantona i predsjedniku Naše stranke Edinu Forti, koji je nedavno, gostujući na TVSA u emisiji "Polis", novinarki ljutito rekao: "Čujete li vi sebe šta pitate?"

Umjesto da odgovaraju na novinarska pitanja, predstavnici vlasti i političkih partija koje su dio vladajuće koalicije, ali i opozicije, sve češće reaguju uvredama i nipodaštavanjem novinara i novinarki koji samo traže odgovore na pitanja o temama od javnog interesa koje se direktno tiču građana Kantona Sarajevo i cijele BiH.

Podsjećamo gospodu Nikšića, Konakovića i Fortu kako je osnovna zadaća novinarstva da kritički promišlja postupke i odluke vlasti i svih javnih zvaničnika, te doprinosi većoj javnoj odgovornosti i transparentnosti izabranih zvaničnika.

Posebno je indikativna i zabrinjavajuća činjenica da su se imenovani političari u navedenim slučajevima na primitivan način i mizoginim rječnikom ophodili prema novinarkama koje su, uz profesionalno nasilje, najčešće izložene i verbalnom nasilju radi toga što su žene.

Prema podacima Linije za pomoć novinarima, u posljednje tri godine registrovano je blizu 70 napada i prijetnji novinarkama u BiH. Taj broj govori o rapidnom porastu rodno zasnovanog nasilja prema novinarkama, a alarmantno je da su među napadačima u skoro polovini slučajeva političari i drugi javni zvaničnici.

Upravni odbor BH novinara još jednom podsjeća predstavnike političkih stranaka iz vlasti i opozicije u Kantonu Sarajevo kako je njihovo pravo da ne odgovaraju na novinarska pitanja na koja, iz bilo kojih razloga, ne žele odgovarati. Međutim, uvrede i ponižavanje novinara/ki predstavljaju apsolutno nedopustiv način komuniciranja sa predstavnicima medija zahvaljujući kojima, na koncu, poruke i stavovi tih političara i dolaze do građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije