BH novinari: Policija mora istražiti i sankcionirati prijetnje Srđanu Puhalu

6
Radiosarajevo.ba
BH novinari: Policija mora istražiti i sankcionirati prijetnje Srđanu Puhalu
/ Srđan Puhalo

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje smrću Srđanu Puhalu, blogeru i aktivisti iz Banje Luke, te pozivaju policijske organe Federacije BiH i Republike Srpske da hitno istraže ovaj slučaj i sankcioniraju osobe koje stoje iza prijetnji.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Huškanje, pozivanje na nasilje i „prebijanje“, uvredljiv i diskriminatorni jezik, klevetničke izjave, traženje zabrana dolaska u Sarajevo, itd., dio su orkestrirane hajke na Srđana Puhala, koja je uslijedila nakon što je objavio autorski komentar na portalu Analiziraj.ba o temi medijskih natpisa i izjava zvaničnika o broju djece ubijene u opkoljenom Sarajevu. Puhalo je pozvao nevladine organizacije, državne i međunarodne organizacije, medije i pojedince da istraže i objave tačan broj djece – žrtava opsade Sarajeva, naglašavajući da je neprihvatljivo manipuliranje brojem žrtvama u političke svrhe.

Majka (19) pokušala prodati dijete kako bi od novca pokrenula vlastiti posao

Majka (19) pokušala prodati dijete kako bi od novca pokrenula vlastiti posao

Upravni odbor BH novinara smatra neprihvatljivim verbalno nasilje nad Srđanom Puhalom i njegovim pravom na slobodu izražavanja, te naglašava kako prijetnje smrću i ugrožavanje sigurnosti ne smiju biti motiv niti odgovor na neslaganje sa stavovima autora i njegovim pokušajem otvaranja javne debate o bolnim temama broja žrtava opkoljenog Sarajeva. Srđan Puhalo je javnosti poznat kao autor koji na brutalan način problematizira pitanje ratne prošlosti, želeći u javni komunikacijski prostor unijeti poštivanje svake ubijene osobe i osudu zločina, ali i upirući prstom u sve one koji ratne žrtve koriste za političke manipulacije ili nacionalističke narative.

UO BH novinara smatra posebno neprihvatljivim huškačko djelovanje pojedinih sarajevskih medija koji direktnim prenošenjem mrzilačkih komentara i drugih postova sa društvenih mreža o kolegi Puhalu ne doprinose dekonstrukciji govora mržnje i nasilja nad pojedincem kao krivičnog djela, već stvaraju platformu za umnožavanje nasilja i kreiranje međunacionalnog jaza između autora i porodica žrtava.

BH novinari još jednom pozivaju medije da se vrate kodeksu novinarske etike i profesionalnim principima istinitog, sveobuhvatnog i objektivnog izvještavanja o temama ratne prošlosti, a policijske i pravosudne organe BiH da istraže ovaj slučaj i kazne širitelje mržnje i sve koji ugrožavaju lična i profesionalna prava Srđana Puhala", navodi se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije