Bh. meteorolozi objavili prognozu do kraja mjeseca: "Svjedočimo neuobičajenom vremenu..."

0
Radiosarajevo.ba
Bh. meteorolozi objavili prognozu do kraja mjeseca: "Svjedočimo neuobičajenom vremenu..."
Foto: Bhmeteo.ba / Prognoza do kraja mjeseca

Proteklih dana svjedočimo zaista neuobičajnim vremenskim pojavama kada su u pitanju temperature vazduha.

"Oboreni su i pojedini rekordi za najtoplije oktobarske dane (srednja temperatura). Po trenutnom stanju ovogodišnji oktobar korača ka tome da bude i najtopliji u našim krajevima od kako se vrše mjerenja. U prilogu grafički prikazana prosječna mjesečna temperatura vazduha za Sarajevo od 1969 godine pa na ovamo. Sa trenutnih 15,8C ovogodišnji oktobar nema konkurenciju", piše BHMeteo.

"Tu je i zanimljiv grafički prikaz za Banja Luku kada su u pitanju najtopliji oktobarski dani (srednja dnevna temperatura) koju nam je priredila Milica Đorđević iz RHMZ. Sa 26,4C 20. oktobar zvanično je najtopliji dan u oktobru u Banja Luci od kako se vrše mjerenja", navode.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Što se tiče vremena do kraja mjeseca, toplina se nastavlja. Temperature ostaju iznad prosjeka za ovo doba godine uz česte južine, odnosno dominantna južna visinska strujanja. Uz južinu pristizaće nam i dosta vlažnog vazduha sa mediterana što znači nastavak promjenjivog vremena uz povremene padavine.

Kiša i lokalno pljuskovi sa grmljavinom uz izmjenu sa sunčanim i suhim periodima krojiće vremenske prilike do kraja mjeseca. U takvim okolnostima najviše padavina a i tmurnog vremena očekuje navjetrenu stranu Dinarida, pojas Hercegovine i zapadne Bosne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije