Nova prognoza Sladića, najavio promjenu vremena: "Nakon nezapamćene kasnooktobarske noći..."

2
Radiosarajevo.ba
Nova prognoza Sladića, najavio promjenu vremena: "Nakon nezapamćene kasnooktobarske noći..."
Foto: FB / Prognoza Nedima Sladića

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić objavio je vremensku prognozu, a za danas kaže da se očekuju intenzivnije padavine u Hercegovini.

"Nakon gotovo sada izgledno nezapamćene tropske kasnooktobarske noći u većem dijelu Bosne i Hercegovine na prilično širokopojasnom području, danas, 21. oktobra 2023. intenzivnije padavine se prognoziraju u Hercegovini, zapadnim, jugozapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Uz kišu će biti jačih pljuskova, a usljed dostupne toplotne energije, prisilnog dizanja zraka te hlađenja i pljuskova praćenih grmljavinom", naveo je Sladić.

Prema njegovim riječima, mlazna struja na oko 10 kilometara visine (200 hPa) je položena paralelno sa frontalnim poremećajem, ali se premještaju u suprotnim smjerovima - fronta se pomjera prema jugoistoku, dok mlazna struja na sjeveroistok, usporavajući sami progres fronte i ponaša se nalik zidnoj barijeri.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

"Posljedično, procesi u gornjim i donjim nivoima atmosfere su u obrnutoj relaciji te se stoga ovaj sistem relativno sporo kreće, što stvara valove duž frontalne linije u kojima se javljaju linije nestabilnosti. Lokalno se zbog toga, ali sada i nakupljene toplotne energije u prizemlju, visoke potencijalne temperature na 850 hPa (1.5 kilometara visine), ali i parcijalne gustoće zraka na prvih 1.5 kilometar visine od prizemlja (air thickness), ne može isključiti niti slabije izraženo grmljavinsko nevrijeme.

U Sarajevu jutros 22°C: Objavljena prognoza do utorka, evo kad su mogući pljuskovi i nevrijeme

U Sarajevu jutros 22°C: Objavljena prognoza do utorka, evo kad su mogući pljuskovi i nevrijeme

Na razgraničenju smo vrlo toplog zraka porijeklom sa sjevera Afrike u izraženom južnom visinskom strujanju, dok sa sjeverozapada struji svježiji zrak po odmicanju ciklonalnog polja sjeveroistočnije od naše zemlje. Granicu različitih zračnih masa otkriva i položaj fronte koja se premješta preko Bosne i Hercegovine.

Po prelasku fronte jugo će oslabjeti, a temperature blago opasti iako će i dalje ostati razmjerno visoke za ovo doba godine, ali zasad bez naznaka da će biti iznad 20 °C tokom večernjih sati kao u petak i subotu", naveo je Nedim Sladić.

[facebook_video]https://www.facebook.com/sladic.n/videos/1590202485074707[/facebook_video]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije