BH-Gas i Ina potpisali memorandum: Dodatna isporuka plina za Sarajevo

S. H.
BH-Gas i Ina potpisali memorandum: Dodatna isporuka plina za Sarajevo
BH-Gas je u proteklih godinu dana poduzeo niz aktivnosti koje imaju za cilj osigurati snabdijevanja prirodnim gasom BiH i FBiH.

Tim povodom danas je u Sarajevu potpisan Memorandum o razumijevanju s kompanijom INA d.d. Memorandum su potpisali operativni direktor istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA d.d. Tvrtko Perković i direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.

"Ina je vrlo zainteresirana za saradnju s BH-Gasom, jer je BiH, uz Hrvatsku, značajno tržište. Potpisivanjem ovog memoranduma pokrenuli smo priču o saradnji", rekao je danas Berković.

Salkić je rekao da će projekt što prije biti završen, te da će njime Sarajevu biti osigurano snabdijevanje gasa.

Kako je istaknuo Salkić, memorandum će biti operativan u narednih nekoliko godina. Još jednom je posjetio da je gasna infrastruktura u BiH zapuštena.

Da bi gas mogao stizati iz BiH potrebno je izgraditi južnu konekciju, ali je za sada moguće da gas dođe preko Mađarske i Srbije. Kada je u pitanju ratni dug BiH prema Rusiji, nije poznato kako će biti isplaćen, a Salkić je rekao kako je BH Gas već s Energoinvestom dogovorio nabavku gasa iz Rusije.

Dodao je kako će nastojati da cijene gasa budu pristupačne građanima i zbog stalne priče o zagađenju. Također, još jednom je spomenuto da BiH ima samo jedan ulaz za plin koji se ne održava.

Za izgradnju južne konekcije BH-Gas je dobio 160 hiljada eura granta. Memorandum koji je potpisan s hrvatskim proizvađečem gasa značajan je za cijelu BiH, istaknuto je na konferenciji za medije.

Bh. građani više neće moći biti ucijenjivani gasom, jer su memorandumom stvorene nove alternative, a iz BH Gasa su istakli da će nastojati da bude još.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije