BH gas o izjavi Šarovića: Ministar treba podržati gasovod Bosanski Brod-Zenica

Radiosarajevo.ba
BH gas o izjavi Šarovića: Ministar treba podržati gasovod Bosanski Brod-Zenica
Iz državne kompanije BH Gas obratili su se saopćenjem za javnost reagirajući na izjavu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića u vezi sa snadbijevanjem prirodnim gasom Rafinerije nafte Brod iz Republike Hrvatske.

Šarović je govoreći i sklapanju sporazuma između Hrvatske i RS-a kazao da je stvorena bespotrebna državna priča

"Ta mogućnost je regulirana i uređena na pristojan način. U pograničnom području kompanije mogu da sklapaju ugovor i da zaključe ovakav aranžman. Ovdje se ne radi o transportnom vodu, nego o distributivnom vodu i snabdjevanju plinom iz susjedne Hrvatske jedne od kompanija u BiH. To međudržavni sporazum predviđa, odnosno na ovaj način čini se korist i jednoj i drugoj strani", rekao je Šarović.

Direktor Bh. Gasa Jasmin Salkić u saopćenju, pak, tvrdi suprotno odnosno da se radi o priključenju na transportni, a ne na distributivni sistem Republike Hrvatske.

"Ccijev koja je pod zemljom (produktovod) je transportna cijev, što vjerujemo da je podatak s kojim bi državni ministar morao raspolagati.  Razočaravajuća je činjenica da državni ministar daje precizne upute kako dvije kompanije treba da se dogovaraju, a ne upute kako se može izgraditi transportni gasovod Brod - Zenica i da preko tog gasovoda BiH, a i Rafinerija Brod dobiju prirodni plin", naveo je Salkić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije