BH-Gas gubi kontrolu nad gasovodom, uputili molbu građanima

5
Radiosarajevo.ba
BH-Gas gubi kontrolu nad gasovodom, uputili molbu građanima
BH GAS / Ilustracija

BH-Gas obavještava javnost, inspekcijske organe, tužilastva i policiju da sa danom 16. august ne mogu više provoditi efektivan nadzor nad gasovodom visokog pritiska tj. osnovnim sredstvom BH-Gasa.

U vezi s tim objavili su fotografije poskidanih tablica sa svih terenskih vozila BH-Gasa kojima su istekle registracije i osiguranje.

"Kao što znate osnovni postulat svakog javnog preduzeća je poštivanje Zakona o javnim nabavkama putem odobrenih planova javnih nabavki. BH-Gas je još prije osam mjeseci dostavio Plan poslovanja i Plan javnih nabavki koji iz neobjašnjivih razloga nije uopće razmatran. Istovremeno, posljednjim aktivnostima ministarstva, BH-Gasu je odobrena transportna tarifa za period od 11. 08. 2021. - 31. 12. 2021. godine i koja iznosi 34,17 KM što za ovaj period omogućava prihod u visini 2,39 miliona KM. Ovim iznosom se ne osiguravaju sredstva niti za redovno poslovanje tako ni za registraciju vozila. O svemu smo obavijestili resorno ministarstvo, ali, kao i u svim drugim slučajevima, odbijaju svaki argument koji im se dostavi", navode iz BH-Gasa.

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Zato, mole javnost da u slučaju da primijete bilo kakva dešavanja na trasi gasovoda od cca 200 km poput curenja gasa, radova u blizini gasovoda ili bilo kakvih neuobičajenih dešavanja da pozovu BH-Gas na telefone koji se nalaze istaknuti na njihovim stanicama:

061/170-678

061/218-866

ili na telefon 062/957-308. I ovi telefoni će biti u upotrebi do isticanja aktuelnih ugovora.

Pored ovoga, svi ugovori za licence softvera za redovan rad, praćenje sistema i knjigovodstvo ugovori počeli su isticati sa 7. mjesecom i svi pojedinačni ugovori istuču do 12 mjeseca 2021. godine.

"Ujedno, usvojenom odlukom zabranjeno nam je i da obračunavamo amortizaciju i vršimo rezervisanja u poslovanju. Do koje se mjere ide u urušavanju transportnog sistema može se vidjeti i kroz dokument koji smo dostavili ministarstvu 22. 07. 2021. godine u kojem smo na 22 strane detaljno obrazložili, uključivo i kupovinu papira, šta je potrebno za redovno održavanje gasovoda starog više od 40 godina i koji, koliko nam je poznato, nije dostavljen Vladi FBiH kao podloga za utvrđivanje tarife za transport gasa. Još ćemo jednom naglasiti da srodne transportne kompanije u susjedstvu imaju prihode svaka po 100 miliona KM, a BH-Gasu se daje 2,4 KM ili 6 miliona KM, a trošak zamjene cijevi ili kupovine mjerača ili SCADA sistema ili kupovine gasa za vlastitu potrosnju se mjere milionima KM neovisno u kojoj zemlji vršite nabavke", saopćili su.

BH-Gas će, dodaju, ispoštovati sve odluke Vlade FBiH, ali naglašavaju da im je obaveza da obavijeste svu javnost da resorno ministarstvo krije sve dokumente koje dostavlja BH-Gas i ostaje im samo da konstatujemo činjenice putem javnosti.

"Fotografija koju dostavljamo je slika trenutnog stanja, a tekući troškovi koji su nam odobreni ne pokrivaju niti mogućnost da kupimo papir za printanje. Za Južnu interkonekciju, izrada glavnog projekta i revizija projekta, smo predložili iznos od 2,5 miliona KM, a odobreno je 1,5 milion KM, zajedno sa hitnim radovima, tako da po ministarstvu izrada idejnog rješenja i glavnog projekta sa revizijom projekta (uz hitne radove) se može izraditi za približno isti novac što je nepoznat primjer u svijetu.

Radi se o gasovodu dužine 160 km", navode iz BH-Gasa.

Vozila BH-gasa bez registracija - undefined

BH GAS: Jedno od vozila BH-gasa bez registracije

"Da li će, i kada će, neko reagovati na sve prijave koje smo podnijeli nije nam poznato, ali se nadamo da neće niko poginuti jer gubimo kontrolu nad gasovodom od 30 bara iz razloga o kojima smo sve obavijestili", poručuju iz BH-Gasa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije