Bez izmjena Izbornog zakona, BiH će se pretvoriti u "slučaj Mostar"

AA
Bez izmjena Izbornog zakona, BiH će se pretvoriti u "slučaj Mostar"
AA / Lazar Prodanović

Nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po apelaciji Bože Ljubića i brisanja određenih stavova iz Izbornog zakona BiH, bez njegove izmjene moguće je da uđemo u situaciju da opći izbori 2018. ne mogu biti implementirani kada je u pitanju izbori delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH što bi u određenom smislu stvorilo apsolutne teškoće, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Lazar Prodanović, član Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva u BiH.

"Ono što smatram da bi bilo značajno, a posljednjih dana je prisutno, odnosno vidljiva je agitacija različitih faktora je da bi bilo važno da se politički akteri okupe oko cilja da se implementira odluka Ustavnog suda BiH i da se naprave izmjene Izbornog zakona BiH na vrijeme. U protivnom moglo bi da se desi takvo stanje, vidio sam da takav stav u određenom smislu dijele i druge političke stranke, ne samo HDZ BiH, nego i SDA izlazi sa jednom opreznom, bojažljivom izjavom u tom smislu kako bi se sve to moglo desiti i završiti. Ali, suština bi bila da dođemo u sitauciju da implementiramo makar ovu odredbu, da ne budemo imali slučaj BiH kao slučaj Mostara", upozorio je Prodanović.

Prodanović, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH osvrnuo se i na zahtjeve HDZ-a BiH iz kog insistiraju da se uz implementaciju odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH kod izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH riješi i pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

"Mislim da je nužno da se riješi pitanje načina izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, prije svega to je od izuzetnog interesa i za SNSD da se popune svi klubovi, uključujući i Klub srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH kako bi se procesi mogli provoditi. Kada je u pitanju način izbora članova Predsjedništva BiH moram reći, nismo imali neke jasnije odrednice u smislu implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. SNSD ostaje pri ranijim stavu da se isključivo direktno biraju članovi Predsjedništva BiH", podcrtao je Prodanović.

Naglasio je kako iz SNSD-a "nemaju ništa protiv asimetričnih rješenja", odnosno drugačijeg načina definiranja izbora članova Predsjedništva BiH u FBiH.

"Čuli smo da politički akteri iz FBiH nisu za asimetrični izbor. Treba pokrenuti procese u smislu dolaska do rješenja kojim bismo bili blizu, a ne mnogo više udaljeniji od Briselskog procesa 2013. godine", naglasio je Prodanović.

S obzirom da se insistira na primjeni popisa stanovništva iz 2013. godine, te da u skladu s tim iz svakog od deset kantona ne bi bilo moguće izabrati minimalno po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH Prodanović govori o tome da li bi to dodatno zakomplikovalo cijeli proces izbora u FBiH.

"Nažalost, Srbi su kao konstitutivni narod u FBiH u zabrinjavajućoj statističkoj terminologiji u odnosu na druge. Čak je manje Srba u FBiH nego pripadnika Ostalih. Smatram da nije problem ako nemamo zastupljenih iz svih kantona predstavnike naroda, već je ključno pitanje legitimno zastupanje naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, odnosno onoga što je njegova uloga", naveo je Prodanović.

O krajnjim rokovima za izmjene Izbornog zakona BiH, s obzirom da naredne godine slijedi početak predizborne kampanje u BiH Prodanović smatra da ona "u BiH nažalost, kada su u pitanju političke priča traje kontinuirano bez ikakvog prestanka".

"Ako je suditi po iskustvima koje smo imali do sada, to se, pronalazak rješenja uglavnom dešava pet do 12 ili 12 i pet. Ali, bi bilo važno da u izbornom procesu imamo izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose presudu Ustavnog suda BiH. A, svakako bilo bi jako važno, odnosno poželjno da se postigne minimalna saglasnost koja se odnosi na način izbora članova Predsjedništva BiH", rekao je u razgovoru za AA Lazar Prodanović, član Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva u BiH i zamjenik predsjedavajućeg Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije