Bećirović susjedima: Zaustavit ću krađu hidroenergetskih potencijala BIH

Radiosarajevo.ba
Bećirović susjedima: Zaustavit ću krađu hidroenergetskih potencijala BIH
Foto: Arhiv / Denis Bećirović
Kandidat za člana Predsjedništva BiH - Denis Bećirović oglasio se povodom nastavka neovlaštenog korištenja hidropotencijala Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SDP-a.

"Ukupan prihod HE Zvornik od puštanja u rad do kraja 2017. godine je 1.116 miliona eura, a HE Bajina Bašta 2.783 miliona eura. Ove dvije hidroelektrane, od puštanja u pogon, koriste se u potpunosti od strane Republike Srbije. Slična situacija je vezana je i za korištenje HE Orlovac i HE Dubrovnik. HE Orlovac koristi vodu iz Buškog Blata, a energiju iz HE Dubrovnik dijele 50:50% EPRS I HEP", istaknuo je Bećirović i dodao:

"Radi se o prirodnom resursu, koji podliježe međunarodnim normama pravednog korištenja zajedničkih vodotoka. Umjesto poštivanja međunarodnih normi, mi svjedočimo uzurpaciji prava Bosne i Hercegovine da koristi vlastite hidropotencijale, neuvažavanju suvereniteta države Bosne i Hercegovine i klasičnoj krađi prava građana Bosne i Hercegovine da koriste svoje prirodne resurse", dodao je Bećirović.

"Država Bosna i Hercegovina nikada nije dala saglasnost Srbiji i Hrvatskoj za korištenje svojih prirodnih resursa. Ove dvije države uzurpirale su ovo prirodno bogatstvo Bosne i Hercegovine i koriste ga decenijama bez bilo kakve naknade. Potpuno je irelevantno pitati ko je i sa koliko sredstava finansirao izgradnju ovih hidroelektrana jer su se iste od puštanja u rad do danas višestruko isplatile", rekao je Bećirović.

"Kada budem izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine odmah ću pristupiti rješavanju ovih problema po normama međunarodnog prava i spriječiti daljnju krađu susjeda u godišnjem iznosu od oko pola milijarde KM. Mora se uspostaviti pravedna raspodjela voda uz puno poštivanje međunarodnih normi, na principima partnerskih, a ne podaničkih odnosa sa susjedima", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije