Bećirović se zahvalio generalnom sekretaru UN-a na usvojenoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

4
Radiosarajevo.ba
Bećirović se zahvalio generalnom sekretaru UN-a na usvojenoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici
Foto: Predsjedništvo BiH / Denis Bećirović i António Gutteres

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antónijom Gutteresom, u sjedištu UN-a u New Yorku. Ovo je treći sastanak predsjedavajućeg Bećirovića s generalnim sekretarom UN-a u zadnjih šest mjeseci.

Na početku razgovora, dr. Bećirović se zahvalio generalnom sekretaru UN-a na podršci prilikom usvajanja  Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. u Generalnoj skupštini UN-a. Bosna i Hercegovina je zahvalna svim državama koje su glasale za Rezoluciju u Generalnoj skupštini UN-a, kao i čelnicima Ujedinjenih nacija koji su podržali usvajanje ove Rezolucije. Također, istakao je da je osnovni cilj usvojene Rezolucije izgradnja mira, sigurnosti i povjerenja u Bosni i Hercegovini i regiji.

Predsjedavajući Bećirović je rekao da je krajnje neprimjereno da predsjednik susjedne Republike Srbije i dalje negira pravosnažne presude najviših sudova UN-a, kao i usvojenu Rezoluciju Generalne skupštine UN-a. Rezolucija je usvojena prema legalnoj proceduri Generalne skupštine UN-a i pred svim članicama UN-a je da u narednom periodu implementiraju usvojenu Rezoluciju.

Norveška izdala potjernicu za muškarcem koji je prodao kobne pejdžere Hezbolahu

Norveška izdala potjernicu za muškarcem koji je prodao kobne pejdžere Hezbolahu

Dr. Bećirović je pozvao generalnog sekretara UN-a da prisustvuje obilježavanju 30-te godišnjice genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice.

Generalni sekretar UN-a António Gutteres je još jednom iskazao punu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Također, on je rekao da će UN iduće godine organizirati obilježavanje Međunarodnog Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Tokom sastanka razgovarano je i o globalnim izazovima, te je ukazano na važnost UN-a kao instrumenta za promociju mira i saradnje među državama. Dr. Bećirović je istakao da je u vremenu novih sigurnosnih izazova još važnije iskazati poštovanje Povelji UN-a i međunarodnom pravu, te je poručio da je Bosna i Hercegovina u potpunosti posvećena međunarodnoj saradnji u okviru UN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije