Bećirović se sastao sa Sattlerom: Put BiH ka EU nema alternativu, imamo razloga za optimizam

2
Radiosarajevo.ba
Bećirović se sastao sa Sattlerom: Put BiH ka EU nema alternativu, imamo razloga za optimizam
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović danas se sastao sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikim EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom nakon čega se obratio medijima.

Bećirović je poručio da kada je riječ o Predsjedništvu BiH, ono je realiziralo sve ono što je pred njega bilo postavljeno. Pohvalio je i Vijeće ministara BiH kazavši da je bilo mnogo efikasnije u proteklom periodu.

"BiH je u 2023. godini uskladila svoju vanjsku politiku sa vanjskom politikom EU stoprocentno što se nikada prije nije dogodilo", rekao je Bećirović.

Feđa Dudić čini čuda: Radnički sve bliže Europi, Kragujevac na nogama

Feđa Dudić čini čuda: Radnički sve bliže Europi, Kragujevac na nogama

Ističe da put BiH ka EU nema alternative te da otvaranje pregovora nije ulazak u EU, već je prilika da naše zakonodavstvo usklađujemo sa pravnom stečevinom EU. Podsjetio je da prkeo 80 posto građana želi našu zemlju u EU.

"Imamo razloga za optimizam. Razgovarao sam sa zvaničnicima važnih zemalja koji su pohvalili napredak zemlje. Vjerujem da će ishod biti pozitivan. Put EU nije pitanje jedne stranke, jedne osobe, jednog mandata, to je generacijski projekat. Zahvaljujem se i kolegama u Predsjedništvu, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH", kazao je Bećirović.

Naveo je da je Bosna i Hercegovina u srcu Evrope i njeno mjesto je u Evropskoj uniji te je naveo nekoliko razloga zašto se ovaj proces mora ubrzati. Među tim razlozima su geopolitički aspekt, zajednički interes, ekonomski aspekt, kao i svjesnost od opasnosti ruskog utjecaja na Zapadni Balkan.

"U novim okolnostima EU treba završiti proces ulaska zemalja Zapadnog Balkana u EU. Oni su nerazdvojno povezani. Bez BiH EU nije potpuna, a bez EU BiH ne može biti demokratska i prosperitetna. To nije samo pomoć BiH, to je investicija u evropski mir, stabilnost i prosperitet", kazao je na kraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije